Bylinkové knedlíky – recept

sdílet:

Waldviertel Knödel

Potřebujete:

200g vařených oloupaných brambor; 400g syrových oloupaných brambor; sůl;

Postup:

V hrnci, kde budeme knedlíky vařit, si přivedeme k varu 2l osolené vody (nebo použijeme hrnec s pařákem a knedlíky vaříme v mističkách).

Na jemném struhadle nastrouháme vařené brambory, a hned poté i syrové (musíme pracovat rychle, protože strouhané syrové brambory rychle tmavnou, proto je strouháme jako druhé v pořadí). Nastrouhané brambory dáme společně do mísy, směs osolíme (1 lžíce soli) a důkladně, nejlépe rukama, promícháme. Z těsta uděláme 4 koule o velikosti tenisového míčku. Knedlíky hned vložíme do mírně vroucí vody nebo do mističek a na pařáku je vaříme pod pokličkou cca 20 minut. Při vaření přímo ve vodě musí být var mírný, aby se knedlíky na začátku nerozpadly. 

Bylinkové knedlíky 

Potřebujete:

1 balení houskových kostiček (400g); 1 vejce; 250ml mléka; 70g másla; sůl a hrst jemně nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, libeček,.. nebo i divoké bylinky - kopřivy, bršlice, ptačinec, ..); hrnec s pařákem

Postup:

Rozehřejeme máslo. V míse promícháme mléko s vajíčkem a bylinkami. Pak přilijeme máslo, vše osolíme, promícháme, a hned přidáme houskové kostičky. Směs dobře promícháme a 10 minut necháme v klidu. Poté kostičky prohněteme rukama a uděláme 4–5 pevných koulí.  Hotové knedlíky zabalíme do plátna nebo je vložíme do mističek a na pařáku je vaříme v páře 25 minut. 

Využijte nyní aktuální nabídky alpských specialit v LIDL letáku

Vepřové koleno s kostí bez kůže – 600g / 109,-Kč
Schwarzwaldská šunka – 100g /24,90 Kč
Tyrolská šunka – 100g / 29, 90 Kč
 
K nim pasují "Knödeln" i šípková omáčka z našich receptů. 

sdílet: