POLENTA...

POLENTA...

sdílet:


...mamaliga, palenta, pura, bakardan, i pod těmito názvy se skrývá kaše z kukuřičné krupice, která je zejména v severní Itálii, Chorvatsku a Rumunsku velmi oblíbeným samostatným pokrmem či  přílohou k masitým pokrmům anebo jen doplňkem k výrazným sýrům a vínu.

Chutná teplá i studená.

Hodí se i pro bezlepkovou dietu, neboť kukuřice je přirozeně bez glutenu.

Základem mnoha nesčetných receptů je uvařit kukuřičnou krupici v dobře osolené vodě či mléce a poté kaši ještě dochutit, olejem, česnekem nebo i sýrem. Vařenou polentu lze využít pro další úpravy - například pro pečení či smažení. 

Dnes vám nabízíme recept na:

Chipsy z polenty (příloha k vínu a sýrům) 

Přivedeme k varu 1,5l osolené vody. Přisypeme 500g kukuřičné krupice, var zmírníme a kaši důkladně mícháme 5 minut (pěkně ode dna, aby se nepřipálila). Poté hrnec odstavíme z varné plochy a polentu necháme dojít pod poklicí ještě 15 minut. V mezičase si vyložíme 2 plechy pečícím papírem, který potřeme olivovým olejem. Poté polentu stěrkou rozprostřeme na připravený papír do výšky cca 0,5-1cm.  Plechy vložíme do trouby a polentu pečeme 20 minut při 200°C (do vytvoření krusty na povrchu).

Než se polenta dopeče, nalijeme 150ml olivového oleje do do menšího hrnku, který vložíme do většího hrnce s horkou vodou. Ze 2 česnekových palic loupeme stroužky, které vložíme do oleje a hrnek přiklopíme. Vodu v hrnci přivedeme k varu a česnek ve vodní lázni povaříme 7 minut.

Pečenou, ještě teplou polentu rozkrájíme na čtverce a poté na trojúhelníky. Na talířku polijeme chipsy česnekovým olejem a dozdobíme stroužky česneku. 

... kukuřičná krupice na polentu je ve stálé nabídce většiny supermarketů.

Prolistujte si naši letákovou nabídku a objevte nové ingredience pro vaši kuchyň: leták BILLA, leták Kaufland, leták Globus, leták PENNY, leták Albert, leták TESCO, leták LIDL, leták TREFA; recepty z polenty často naleznete i v letáku Coutry Life DOBROTY

sdílet: