Proč si letos tradiční vánoční cukroví, linecké, nezpestřit nečím, co kdysi také patřilo do tradiční české kuchyně - mák.
Nudle nebo bramborové šišky s mákem, makové koláče, makovec, anebo:
Linecké s mákem
Připravte si: 150g mletého máku, 500g hladké mouky, 150g třtinového cukru, 300g másla, 1 vejce
Postup: Cukr, vejce a máslo utřete dohladka. Mouku promíchejte s mákem a po částech ji zapracujte do másla. Vznikne tužší těsto, které nechte alespoň 1 hodinu odležet. Těsto zabalené v potravinové folii vydrží v lednici i několik dnů.
Připravte si oblíbená vykrajovátka, váleček a podložku na válení, kousek potravinářské folie.
Z těsta odkrojte plátek, který překryjte folií, a přes ni vyválejte placku cca 3 mm silnou. Z té poté tvořítky vykrojte požadované tvary a ty hned přenášejte na plech vyložený pečícím papírem.
Cukroví pečeme při teplotě cca 190°C do lehkého zrůžovění. Naše cukroví na ilustrační fotce bylo pečeno z bio ingrediencí a v tradiční troubě na dřevo. Tento tip pečení ale vyžaduje zvýšenou pozornost na udržení konstantní teploty v troubě - a to se vždy nemusí podařit 😊…
Upečené makové cukroví je výborné i jen tak. Ale pokud máte doma někde zapomenutou sklenici s povidly, třeba po babičce, anebo jste snad letos zkoušeli vlastní šípkovou marmeládu, tak to jsou přesně ty správné tradiční ingredience na slepování makového lineckého; rybízová marmeláda či brusinková jsou ale také fein!
A že již je na pečené cukroví pozdě?
Kdepak, tohle cukroví je vláčné již od druhého dne i bez namazání!
Český mák najdete v regálech téměř každého obchodu s potravinami. Za akční cenu jej nyní nabízí leták Tesco.