LIŠKOVÉ RAGÚ

LIŠKOVÉ RAGÚ

sdílet:

Delikatesa, která byla známa již v 16. století i u franzouzského šlechtického dvora. 

V současnosti patří liška obecná, někdy též nazývána kuřátka či kořátka, k nejvíce vyhledávaným houbám po celém světě. Proto je i zajímavým vývozním artiklem. Je to pravděpodobně pro její nezaměnitelnou lehce kořenitou chuť a zároveň i pevnou strukturu, kterou nenapadají ani červy.

Česká republika patřila vždy mezi země, kde se liška obecná hojně vyskytovala. Jen v období 70. a 80. let minulého století v určitých lokalitách zcela zmizela, jelikož jsou její plodnice velmi citlivé na jakékoliv chemické postřiky. Pokud žijete v oblasti Českomoravské vrchoviny nebo jižních Čech, pravděpodobně lišku obecnou již pravidelně při houbaření nacházíte. A možná i uvítáte náš tip na recept: 

Liškové ragú 

Potřebujete:

1 kg zadního hovězího; ½ kg lišek; 2-3 cibule; 2 mrkve; 1 stroužek česneku; 100ml smetany; 3-5 snítek čerstvého tymiánu (nebo lžíci sušeného); 3 lžíce rajského protlaku; 2 lžíce červené papriky; 1-2 dcl červeného vína; 1 lžíci třtinového cukru; 100g másla; 2 lžíce olivového oleje; pepř; sůl; hrst najemno sekané zelené petrželky

Postup:

Maso, mrkve a cibuli nakrájejte na větší kousky. Houby nahrubo nasekejte. V hrnci rozpusťte máslo s olejem a lišky zprudka orestujte. Poté houby dejte na misku a do hrnce vložte protlak s cukrem, který nechte zlehka zkaramelizovat. Nyní přidejte maso s cibulí a mrkví, směs osolte a opepřete a zprudka opečte. Pak přidejte rozmačkaný česnek a tymián s paprikou; vše dobře promíchejte a hrnec přiklopte. Snižte teplotu na minimum a nechte směs bez podlévaní alespoň 2 hodiny dusit pod pokličkou. Maso se zeleninou pustí vlastní šťávu, která je pro správnou chuť ragú nenahraditelná. Jakmile je maso křehké, hrnec odklopte, zvyšte teplotu, přilijte víno a cca 5 minut za vysoké teploty zredukujte šťávu. Poté přisypte orestované houby, směs dalších 5 minut provařte a zcela nakonec, již bez vaření, ragú zjemněte smetanou a dochuťte petrželkou. 

Jako příloha se hodí rýže nebo knedlík, anebo chléb, třeba i tradiční s žitným kvasem (viz Pekařství Globus) 

Leták GLOBUS má také tip na "hotovku z lišek". V minutkovém baru Globus nyní nabízejí Tagliattele s vepřovou panenkou a smetanovou omáčkou s liškami. 

Dobrou chuť!

sdílet: