Zkuste to zdravěji!

Zkuste to zdravěji!

sdílet:

Zdravá inspirace z Albertu - polévka z červené řepy. Celý recept najdete zde: https://www.albert.cz/recepty.

Leták Albert má nyní ve svojí sezónní nabídce i mnoho zeleniny v biokvalitě, a tak nám to nedalo, a dnes Vám pro inspiraci nabízíme zeleninový recept, který možná osloví i Vaše děti:

Zapečený květák (brokolice)

Potřebujete:

1 květák nebo brokolici, ½ kg vařených brambor ve slupce, 2 hrsti strouhanky, 200g uzeného eidamu (nebo jiného oblíbeného sýru), hrst strouhaného parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 3 vejce, sůl, hrst nasekané petrželky, pepř, 50g másla na vymazání zapékací mísy

Postup:

V hrnci přiveďte k varu 1l vody. Květák rozdělte na menší růžičky, které nechte cca 3-5 minut povařit. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, změklý květák rozmačkejte vidličkou, anebo použijte hrubší struhadlo. Květák smíchejte s brambory, přidejte celá vejce, olivový olej a zelenou petrželku. Směs osolte a opepřete a dobře promíchejte, včetně zelené petrželky.

Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Polovinu směsi opatrně namačkejte na dno pekáčku tak, abyste neporušili vymazanou spodní vrstvu. Uzený sýr nakrájejte na plátky nebo jej nastrouhejte nahrubo. Sýrem zasypejte směs v pekáčku a na vrstvu sýru namačkejte zbylý květák s brambory. Horní vrstvu uhlaďte a posypte strouhaným parmezánem. Květák zapečte v troubě při 180°C cca 40 minut.

Jakmile horní vrstva zezlátne, máte hotovo.

Zapečený květák podávejte se salátem, třeba s rajčatovým nebo okurkovým, anebo i mrkvovým.

Zkuste to zdravěji!

sdílet: