ZELÍ. Zázrak kvašení.

ZELÍ. Zázrak kvašení.

sdílet:

Nedávno jsme v našem blogu psali o superpotravinách a lidském mikrobiomu (https://www.mujletak.cz/magazin/superpotraviny/) a nás dnes napadlo připomenout si další superpotravinu, která patřila a stále v Čechách patří k jedné z těch nejtradičnějších. Ano, kyselé zelí, které je ale někdy za svoji obyčejnost a snadnou dostupnost jakoby opomíjeno.

A to je velká škoda!

Kvašené zelí je stálým zdrojem vitamínu C a ideální  potravinou, která díky tomu, že prošla fermentací, obsahuje velké množství pro nás přátelských bakterií, které jsou důležité pro dobré zažívání a i pro naši střevní mikroflóru (tzv. mikrobiom).

Poradíme Vám, jak si snadno udělat za pár dnů domácí kvašené zelí.

Potřebujete:

1 větší kameninovou (skleněnou) nádobu (objem 5-10l);  1 kámen a talířek na zatížení (velikost taková, aby kámen i talířek prošly otvorem nádoby)

Kupte si pár hlávek bílého zelí. Třeba tak 5kg. Hlávky rozčtvrťte a vyřízněte košťál. Zelí najemno nakrouhejte a nasypte do větší mísy či hrnce. Smíchejte 100g soli s 1 polévkovou lžící kmínu a vše ručně promíchejte do nakrouhaného zelí. Zelí začne pouštět šťávu, a to přesně potřebujeme. Nyní směs napěchujte do připravené vymyté nádoby. Poslední vrstu co nejvíce stlačte a přikryjte talířkem, na který poté položíte dobře omytý kámen. Ten směs dostatečně zatíží. Nyní nádobu zakryjte tak, aby k zelí nemohl vzduch. Tradiční nádoby na kvašení mají i originální poklopy se žlábkem na vodu, aby výpary, které při kvašení vznikají, voda pohlcovala. Ale my si vystačíme  jen s pevně přetaženou potravinovou folií, přes kterou dáme větší poklici nebo misku. Pokud takto naložené zelí necháme kvasit v místnosti s běžnou pokojovou teplotou, tak nejpozději 5. den máte vykvašeno! Pak zelí přendejte do meších sklenic, pevně je uzavřete a sklenice si uložte do lednice. Takto vám zelí bez sterilizace vydrží několik týdnů.

...kdyby se Vám kvasit nechtělo, tak v letáku PENNY najdete kyselé zelí za akční nabídku!

sdílet: