...na 30 placiček si připravte:
150g rozpuštěného másla, 250ml bílého jogurtu, 100ml mléka (vody), 400g kyselého zelí, 800g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, sůl (2 lžičky), namletý pepř (1/2 lžičky), drcený kmín (1 lžička)
Příprava:
Všechny ingredience dejte do hnětací nádoby a za pomalých otáček zamíchejte vláčné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Těsto nechte pod utěrkou alespoň 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Během kynutí těsto 2x zlehka promíchejte.
Vykynuté těsto rozdělte na stejné dílky (cca o velikosti polévkové lžíce). Navlhčete si ruce a každý díl těsta uválejte v dlaních na kuličku, kterou poté zploštěte na placičku. Placičky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Zeláky pečte v předehřáté troubě 20 minut při 200°C.
Druhá varianta pečení je určena pro kompaktní gril s keramickým povrchem:
Z vykynutého těsta vykrajujte navlhčenou polévkovou lžící bochánky, které sázejte přímo na rozpálený gril. Víkem bocháky přiklopte, tak je přirozeně zploštíte. Víko od grilu znovu nadzdvihněte nejdříve po 3 minutách. Placičky otočte a opět je na 2 minuty přiklopte.
...leták Kaufland, Globus, OBI, Tesco, Albert mají v pravidelné nabídce, mimo jiné, i kompaktní gril s keramickým povrchem. Na grilu ale nemusíte dělat jen maso nebo zeleninu. Zkuste naše zelné placičky, hodí se jako příloha, anebo jen tak "na uždibování"!
TIP: místo klasické hladké bílé mouky využijte mouku celozrnnou, je bohatší na minerály a stopové prvky.
My jsme pro náš recept použili mouku dvouzrnku.
...jednozrnka či dvouzrnka - původní druh plané pšenice - je často v nabídce letáku DM nebo katalogu Coutry Life.