ŠMAKOUN - alá kuře na paprice
ŠMAKOUN – zapečený se špenátem
Aktuální leták GLOBUS má v akční nabídce Šmakouny až do středy příštího týdne (1.4.2020). Využijte slevy a obohaťte rodině jídelníček o výživné proteinové plátky, ze kterých lze připravit i klasická jídla.
Šmakoun na paprice
4 plátky Šmakouna; 250 ml smetany; 50 - 70 g másla; 2 lžíce mleté sladké papriky; 1 l studeného vývaru; 3 lžíce hladké mouky
Šmakouny osolíme a orestujeme na másle; 2 minuty z každé strany. Osmažené plátky vyjmeme, do másla přidáme mouku s paprikou a upražíme světlou jíšku. Jíšku rozředíme smetanou a opět zahřejeme. Vznikne nám bešamel, do kterého za stálého zahřívání a míchání metlou, přiléváme studený vývar. Optimální konzistence omáčky je tekutý puding. Omáčku necháme projít mírným varem ještě 5 minut.
Šmakouna servírujeme s omáčkou a kynutým knedlíkem a nebo s rýží.
Zapečený Šmakoun
4 plátky Šmakouna (uzený); 8 plátků Goudy; 1 balení mraženého listového špenátu; 1 cibule; 2 stroužky česneku; 200 ml Grancucciny (nebo klasické šlehačky); sůl; pepř; olej; máslo; zapékací mísa
Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme špenát, který osolíme a podusíme pod pokličkou. Hotový špenát dochutíme česnekem.
Šmakouny rozřízneme a proložíme plátkem sýra.
Zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno mísy navrstvíme polovinu špenátu, ten poklademe plátky Šmakouna a ty pokryjeme zbylým špenátem a plátky sýra. Obsah pekáčku zalijeme smetanou. Zapékáme v troubě cca 20 – 30 minut.
Jako příloha se hodí vařené brambory a mrkvový salát.