Vaříte rádi klasická česká jídla?

Vaříte rádi klasická česká jídla?

sdílet:

Jestli ano, vyzkoušejte špenát s vepřovou pečení a karlovarským knedlíkem.

Aktuální leták BILLA nyní nabízí výhodné ceny na většinu ingrediencí, které v našem receptu budete potřebovat:

Vepřová pečeně bez kosti vcelku - 1kg / 109,90 Kč (oproti původní ceně 189,90 Kč je cena snížena o 42%)
Houska, raženka – 1 kus / 1,50 Kč (běžná cena je 2,50 Kč; cena je nyní snížena o 40%)
Jihočeské mléko trvanlivé – 1l / 11,90 korun
Jihočeské máslo – 250g / 34,90 Kč 

Vepřová pečeně se špenátem a karlovarským knedlíkem 

Na pečeni si připravte:

1,5 kg vepřové pečeně v celku; 1 cibuli; sůl; pepř; kmín; trochu oleje nebo sádla

Na špenát potřebujete: 1 balení špenátu (mražené celé listy); 1 šlehačku; 3 stroužky česneku; sůl; olej

Na knedlíky si nachystáme: 100g másla; 2 celá vejce; 15–20 kusů housek; ½l mléka; 1 prášek do pečiva; špetku soli; potravinovou folii; větší hrnec s pařákem 

Postup:

Celou pečeni osolíme, opepříme a okmínujeme. Maso, trochu sádla a nahrubo nakrájenou cibuli i se slupkou vložíme do pekáčku a vše trošku podlijeme vodou; cca 100ml vody. Pekáček zaklopíme a troubu nastavíme na 220°C. Při této teplotě maso pečeme 1 hodinu.

Pak maso vyjmeme, naporcujeme a necháme ještě 20 minut opéci. Šťávu z výpeku prohřejeme v hrnku, necháme odpařit vodu a ke konci přidáme do šťávy na zjemnění chuti 50g másla.

Do hrnce vložíme mražený špenát, který necháme pod poklicí zcela rozmrazit (trvá to přibližně 20 minut). Poté hrnec se špenát odklopíme a při vyšší teplotě odpaříme přebytečnou vodu. Provařený špenát osolíme, dochutíme utřeným česnekem a přilijeme smetanu. Špenát znovu přivedeme k varu a hned odstavíme z varné plochy. Špenát si můžeme i najemno namixovat nebo jen část směsi(to záleží již jen na naší chuti...).   

Nyní si nakrájíme housky na větší kostičky. V hrnku rozpustíme máslo. Ve větší míse smícháme máslo s osoleným mlékem a vajíčky. Do mísy přisypeme houskové kostičky, které jsme promíchali s práškem do pečiva. Kostičky dobře zamícháme do mléka. Směs necháme 10 minut odpočívat. Připravíme si 4 kusy folie (30x30 cm). Těsto prohněteme rukama a rozdělíme na 4 stejné hromádky. Z každé hromádky vytvarujeme váleček, který zarolujeme do folie. Knedlíky vaříme na pařáčku 25 minut. Po uvaření je necháme 10 odpočinout mimo hrnec. Pak je rozbalíme a naporcujeme.

Pokud si ingredience předem nachystáte, celé menu je hotovo do 1,5 hodiny. Vše můžete servírovat hned po dovaření.

Dobrou chuť! 
 

sdílet: