Ostravská klobása Prantl 100g za 11,90 korun je nyní v akční nabídce letáku Kaufland. Pokud si nalistujete stranu 13, nemůžete si nevšimnout dalšího typicky českého produktu: zelí kysané bílé 1 kg za 16,90 Kč.
Tak aby toho nebylo málo, tady je i od nás super jednoduchý recept na zelňačku. Do 1 hodiny máte vše vařeno a polévka je opravdu sytá.
ZELŇAČKA
pro 6 - 8 osob
0,5 kg kysaného zelí; 2 klobásy; hrst sušených hříbků; 250 ml smetany; 7 kuliček černého pepře, nového koření; 5 lístků bobkového listu; 1 čaj.lžička kmínu a mleté červené papriky; 1 pol.lžíce hl.mouky; sůl
Do hrnce napustíme cca 3 l studené vody, přidáme houby, celé klobásy a všechno koření včetně soli, ale mimo papriky. Vodu v hrnci přivedeme k varu, a poté za mírné teploty směs hub a koření 45 minut povaříme.
Mezitím můžeme překrájet zelí na kratší nudličky (někomu je nepříjemné, že se při konzumaci polévky příliš dlouhé zelí špatně nabírá).
Jakmile se houbový vývar dovaří, vyjmeme z něj klobásy, ale zelí do něj naopak zase vložíme, a to i s kyselou vodou. Vývar opět přivedeme k varu.
Smetanu dobře promícháme s moukou a paprikou a vše, za pomoci metly vmícháme do vroucí polévky. Od této chvíle necháme polévku povařit ještě cca 5-7 minut. Než se smetana s moukou v polévce dobře provaří, nakrájíme si klobásky na kolečka. Jakmile se polévka dovaří, vložíme klobásky zpět do polévky a hrnec ještě na chvilku přiklopíme, aby se všechny chutě a vůně vzájemně prostoupily.
Zelňačka chutná horká i studená. Je výborná jen tak, anebo i s krajícem žitného chleba. Kdo má rád brambory, může si je uvařit zvlášť "na loupačku" nebo je dát do polévky hned s houbami.
V našem receptu dáváme záměrně zelí do polévky až později, a to proto, aby zůstalo trochu křupavé. Ale nic nezkazíte, pokud i zelí dáte do hrnce od začátku vaření.
A ještě jeden tip: pokud Vám vadí příliš kyselá chuť zelí, tak než začnete zelí vařit, promyjte ho na cedníku pod studenou. Nebude tak kyselé.
Dobou chuť i "SUPER KAUF"!