Věděli jste, že dlouhodobým nadužívaním klasického rafinovaného cukru je tělo zatěžováno stejně jako při zvýšené spotřebě alkoholu?
Jelikož extrakt ze stévie (glykosis steviosid) je až 250x sladší než sacharóza, musíme si u klasických sladkých receptů, kde chceme cukr nahradit tímto rostlinným sladidlem, vychytat ty optimální poměry, protože příliš stévie může v těstě způsobit i mírnou hořkost.
Vyzkoušeli jsme za vás recept na tradiční moravské frgále s netradičním slazením. Do těsta a na drobenku jsme využili stévii v sypké formě. Pro dochucení náplní - makové a tvarohové - nám více vyhovovala stévie v tekuté formě s citronovou příchutí.
Pokud chcete naše poměry vyzkoušet, na tomto odkazu najdete základní recept na tradiční frgále, včetně videopostupu: https://www.youtube.com/watch?v=ns-l4qu_TUI
...a zde jsou naše poměry stévie, kterou jsme v receptu nahrazovali cukr:
Těsto: 35g cukru jsme nahradili sypkou stévií (¼ kávové lžičky), kterou jsme dobře promíchali s moukou
Drobenka: 55g cukru jsme vyměnili za ½ kávové lžičky sypké stévie
Tvarohová náplň: místo 40g cukru + 1 vanil.cukru jsme do tvarohu nakapali cca 15-16 kapek tekuté stévie s vanilkovou příchutí
Maková náplň: 50g cukru nahradilo 15 kapek stévie s citronovou příchutí a místo pikantní marmelády jsme do máku přidali hrst sušených brusinek
...tyto použité poměry stévie působí v koláčích přirozeně, a kdo netušil, že jsme sladili stévií, rozdíl nepoznal.
Leták Dr.Max má nyní v akční nabídce Stevia Kandisan (v tabletkách, sypkou a i tekutou).
Leták Rossmann nabízí na straně 3 několik druhů rostlinných sirupů, javorový, agávový tmavý i světlý, kterými lze cukr také nahradit.