...bezmasá inspirace pro nadcházející předvelikonoční 40denní půst.
Pokud u vás doma najdete v zásobách 120g goudy(eidamu), 120g másla, 220g hladké mouky, pečící prášek, balíček mraženého špenátu, 1 vejce, 200g brynzy nebo fety (případně i pomazánkové máslo) a stroužek česneku, tak máte po ruce většinu ingrediencí pro náš recept.
Na dochucení si ještě připravte sůl, pepř, lžičku červené papriky (může být i pálivá), anebo špetku chilli a namleté hořčičné semínko. Pečící formu o průměru cca 25cm.
Pracovní postup:
Mouku smíchejte se špetkou kypřícího prášku, s paprikou, chilli a hořčičným seminkem.
Máslo nastrouhejte společně se sýrem na jemném struhadle. Přilijte trošku (1 polévkovou lžíci) horké vody. Směs promíchejte a po částech zapracujte mouku. Vytvořte kompaktní těsto, které chvilku promněte v rukou. Těsto zabalte do potravinové folie a vložte na 1 hodinu do lednice.
Mražený špenát vložte na pánev a nechte jej pod pokličkou rozmrazit. Poté poklici odklopte a nechte vydusit všechnu přebytečnou vodu. Uvařený špenát nechte vychladnout, a teprve poté přimíchejte celé vejce a nadrobenou brynzu či fetu. Směs ještě dochuťte rozmačkaným česnekem, případně i solí.
Formu na pečení vyložte pečícím papírem a 3/4 těsta rozprostřete na dno a cca 2-3 cm po okraji.
Směs ze špenátu vlijte na těsto. Ze zbylé ¼ těsta vyválejte válečky silné na prst, kterými dozdobte povrch koláče. Můžete je zatočit do spirály nebo z nich podélně a napříč vytvořit ozdobnou mřížku.
Leták PENNY nyní nabízí 2 kvalitní pečící formy, které můžete pořídit až s 50% slevou, pokud v PENNY sbíráte nákupní body.
...a v letáku KAUFLAND zase naleznete pro náš recept za akční ceny napřklad uzený Eidam či bio hladkou mouku Pernerku