Plněné košíčky
...tak tenhle TIP na recept jistě oceníte, protože jeho základ tvoří košíčky z křehkého těsta, které můžete mít předpřipravené několik dnů předem a plnit je klidně 2 hodiny před plánovanou oslavou! Což se mnohdy hodí, když gratulanti přicházejí i v několika dnech po sobě a vy můžete slavnostnější pohoštění připravit vždy čerstvé.
Pro 40 kusů košíčků si připravte tyto suroviny:
450g hladké mouky, 300g másla, 3 žloutky, špetku soli a citrónové kůry, 100g cukru + formičky košíčků pro pečení (střední velikost) + papírové košíčky pod hotový dezertík
Pokrájené máslo na kousky + všechny ostatní ingredience smíchejte v robotu s hnětací metlou. Vznikne velmi tuhé těsto, které buď hned použijete a nebo jej zabalíte do potravinové folie a v lednici vám vydrží též několik dnů.
Pokud těsto použijete hned, rozdělte si jej na stejně velké kousky, které zakulaťte. Potřebujete velikost vlašského ořechu. Poté kuličky rovnoměrně rozprostřete do připravených košíčků. Košíčky pečte do zrůžovění cca 15 minut při 200°C.
Na krém potřebujete:
750ml mléka, 80g Maizeny se špetkou kurkumy (nebo 2x vanil. pudink), 80g cukru + 350g Mascarpone a lžíci rumu
Nejprve promíchejte kurkumu se škrobem a poté s troškou mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu, přisypte cukr a poté dolijte mléko s rozmíchaným škrobem. Směs povařte 2 minuty. Pudink nechte zcela vychladnout a teprve pak do něj zašlehejte Mascarpone s rumem. Tento krém vám opět vydrží v lednici pár dnů.
Ovoce na dozdobení lze využít kompotované nebo i mražené.
Šťávu z kompotu můžete rovnou využít na přípravu želatiny, kterou si také můžete rovnou nachystat dle návodu a opět si ji uschovat do chladu na pozdější zdobení. Stačí ji jen mírně zahřát a hned se rozpustí.
...takže, pokud máme za 2 hodiny slavit, posadíme pečené vychladnuté košíčky hned do papírových mističek, protože těsto je křehké a s náplní i zvlhne.
Krémem naplníme zdobící sáček a košíčky vyplníme. Navrch krému posadíme připravené ovoce. Pokud je mražené, tak želatinu použijeme hned, jinak plněné kočíčky dáme na 20 minut do lednice vychladit a teprvé poté ovoce polijeme želatinou, aby hned ztuhla...
...a můžeme slavit!
Věděli jste, že obchodní značka GLOBUS vznikla již v roce 1828!
Proč se o tom zmiňujeme?
...až si prolistujete leták GLOBUS "slavíme skvělými cenami 149", pochopíte!