Všimli jste si, že mnohé obchodní řetězce nabízejí v regálech určených na produkty k pečení dva druhy kypřících prášků?
Pokud ano, víte v čem se liší?
Oba dva výrobky jsou složeny ze zásaditých a kyselinotvorných látek. Reakcí těchto dvou látek vznikne oxid uhličitý, díky kterému je poté těsto nadýchané, a proto jej při pečení využíváme.
Přesto velký rozdíl mezi nimi existuje. Zatímco v běžném kypřícím prášku, tvoří kyselou složku chemická kyselina fosforečná, v bezfosfátovém prášku na pečení dodává kyselost vinan draselný, jinými slovy vinný kámen, jehož krystalky vznikají přirozenou cestou na stěnách sudů, ve kterých se kvasí víno.
Zdálo by se, že se jedná o maličkost, ale pro náš organismus maličkost poměrně důležitou. Z chemické reakce kyseliny fosforečné zůstávají v těstě zbytkové látky, které jsou v zásadě totožné s látkami používanými v běžných pracích prostředcích!
To se u bezfosfátového kypřícího prášku nestane, a to je právě onen hlavní rozdíl! Nezatížíme si náš organismus o další chemii navíc. A to už stojí za to, proč sáhnout v regálu pro vinný kámen. V těstě zafunguje zcela stejně, jen reaguje poněkud rychleji, a do některých dezertů jej dáte o něco více, přibližně o půl čajové lžičky. Ale to už si každý vychytá sám, a rád, když ví proč!
Možná i proto si rádi nalistujete leták DM. Na straně 22 najdete nabídku na bio bezfosfátový kypřící prášek a jako bonus si odnesete i odkaz na recepty - Zdravější vánoční cukroví.