S*L*A*D*C*E

S*L*A*D*C*E

sdílet:

…nová kuchařka tradičních sladkých moučníků, včetně slavnostních dezertů a ikonického cukroví. Autorka Kateřina Winterová touto knižní novinkou, která je nyní v nabídce katalogu Knižní klub, volně navazuje na oblíbenou sérii kuchařek Vaříme podle Herbáře.

Kynuté těsto, jablka, ořechy a rozinky…

Proč tyto ingredience patří do tradičních velikonočních a vánočních receptů? Prý člověku zajistí zdraví, hojnost a plodnost. I toto se ve "sladké" knize moučníků dočteme. O to více je čtenář v pokušení hned vyzkoušet doudlebské ušaté koláče nebo velikonoční miminka s barevnými vajíčky či vánoční věnec. Jeho kruhový tvar vnáší do příbytku symboliku slunce, světla a jednoty, tolik důležitých hodnot pro vytváření tepla domova.

A co třeba recept na karobové brownies? I ten v knize najdete.

Svatojánský chlebíček, jak se také karobu říkalo již za  našich babiček, je plod rohovníku obecného. Namletím sušených plodů se získá světlehnědý prášek nasládlé chuti a nižším obsahem tuku oproti kakau. Nahradit kakao karobem můžeme i v dalších tradičních receptech. Specificky sladká karobová chuť po datlích nám dovolí i přirozeně snížit množství cukru, které recept obsahuje.

Pak se tedy dá říci, že sladkosti s karobem jsou pro tělo kaloricky méně zatěžující. A navíc, běžné kakao obsahuje i kofein, množství se liší podle druhu a způsobu fermentace kakaových bobů. Karob ovšem kofein neobsahuje. Takže moučník se svatojánským chlebíčkem podávaný ve večerních hodinách, nemusí způsobit nespavost.

Karob je běžně v nabídce obchodů se zdravou výživou nebo ve specializovaných odděleních větších supermarketů. Leták BILLA, Albert, Globus a mnohé další často zařazují do akčních nabídek karobové tyčinky nebo čokolády.

O karobu se občas dočtete i v katalogu Country Life, v letáku DM nebo letáku Rossmann.

sdílet: