ŠIŠKY S MÁKEM

ŠIŠKY S MÁKEM

sdílet:

...české brambory, český mák a i pravý český Tuzemák. Leták PENNY nyní nabízí za akční ceny vše potřebné pro náš dnešní recept:  

Šišky s mákem 

Potřebujete:

500g středně velkých brambor (moučný typ)

250g polohrubé mouky

1 vejce

120g moučkového cukru (nebo třtinového)
 

Neloupané brambory o stejné velikosti vařte 20-30 minut, poté je nechte ještě cca 15 minut dojít v páře pod pokličkou. Ještě teplé brambory oloupeme a prolisujeme nebo najemno nastrouháme na pomoučenou podložku, kde brambory necháme vychladnout. Poté bramborovou směs vložíme do mísy, přidáme vejce, 90g změklého másla, špetku soli a mouku. Polévkovou lžící jednotlivé ingredience zapracujeme a na závěr těsto uhněteme rukama a ponecháme ještě 15 minut odpočívat.

Během této pauzy si ve větší pánvi rozpustíme zbytek másla s cukrem a v hrnci přivedeme k varu 2l vody. 

Poté z těsta odkrajujeme lžičkou malé kuličky, které pokládáme na lehce pomoučenou podložku. Lehkým tlakem dlaně vytvarujeme z kuliček malé šištičky, které vložíme do hrnce s vroucí vodou a hned je zlehka zamícháme ode dna (aby se nepřichytily). Jakmile šišky vyplavou na hladinu (cca po 3 minutách), necháme je ještě 2 minuty vařit a pak je děrovanou naběračkou vyndáme a hned vložíme do pánve s rozpuštěným máslem. V pánvi je opět zlehka promícháme a poté posypeme mletým mákem.

Část máku s cukrem si ale necháme ještě stranou na závěrečné zdobení na talířích. Jako přílohu doplňte tento pokrm švestkovým či třešňovým kompotem. 

TIP pro dospělé:

Pokud do rozpuštěného másla na pánvi přilijete "štamprličku" Tuzemáku, výsledná chuť bude mít navíc i příjemné rumové aroma.

A nebo si udělejte šišky naslano: v pánvi rozpusťte máslo a místo máku přisypte stouhanku, kterou do křupava opražte. Hotové bramborové šišky dávejte rovnou do této křupavé směsi. Jako příloha se hodí kyselá okurka.

sdílet: