...tenhle tradiční rakouský recept jsme objevili, když jsme nahlédli do magazínu Frisch gekocht.
Nechte se námi inspirovat!
Potřebujete:
6 tenčích ale větších plátků zadního hovězího, 12 plátků slaniny, 6 menších okurek (kyselých), 2 větší mrkve, 2 cibule, 1 petržel a kousek celeru, 2 lžíce rajského protlaku, cca 3 lžíce hořčice (může být i mírně pikatní), 100g másla, 2dcl červeného vína, olej, pepř a sůl, trochu hladké mouky, špikovací jehly nebo špejle
Pracovní postup:
Zejména u tohoto receptu platí, že když si nejprve nachystáte dostatek místa na pracovním pultu a zároveň si připravíte všechny potřebné ingredience, práce vám půjde doslova od ruky!
Očistěte kořenovou zeleninu. Polovinu jedné mrkve podélně rozkrájejte na 6 pruhů, ostatní zeleninu nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte, pokrájejte nahrubo a na másle s olejem ji nechte zesklovatět. Plátky masa rozprostřete, z obou stran je posolte a opepřete, a poté je zlehka naklepejte. Každý plátek potřete hořčicí, na ni navrstvěte trochu orestované cibule, kterou překryjte 2 plátky slaniny. Na slaninu položte k jednomu okraji (cca 2cm od kraje masa) proužek mrkve s kyselou okurkou a přehněte maso po stranách směrem dovniř, aby se náplň uzavřela. Nyní plátek pevně zarolujte a na závěr sepněte špejlí nebo špikovací jehlou (musíte zachytit střed rolky a i boční strany). Rolky zlehka obalte v mouce a zprudka opečte po všech stranách na oleji s máslem tak, aby získaly hnědou kůrku. Rolky vyjměte z pekáčku a do výpeku vložte protlak, který nechte zkaramelizovat, pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, včetně zbylé cibule. Směs promíchejte, a jakmile pustí štávu, přilijte víno a do pekáčku vložte zpět rolky. Poté vše ještě podlijte vodou tolik, aby byly rolky potopené. Pekáček zaklopte a pečte v troubě při 200°C 60 minut. Po upečení rolky vyjměte a šťávu z výpeku přeceďte, případně šťávu prudkým varem ještě zredukujte.
Masové rolky podávejte s rýží, anebo i s tradičním kynutým knedlíkem.
...letáky BILLA, Kaufland, ALBERT, Globus, Tesco mají kvalitní hovězí plátky ve svojí pravidelné nabídce.