Moravské frgále - voňavé tenoučké koláče o velikosti pizzy. Koláče, kde těsto má roli pouze tenkého spojovacího základu pro bohaté zdobení. Tradiční frgále zdobí vždy jeden druh náplně - sladké nebo slané - tvarohová, maková, hrušková, povidlová, ořechová, jablečná, borůvková či meruňková, anebo frgál se zelím, mrkví či kedlubnovou nádivkou. Názvem "frgál" byl dříve označován nepovedený koláč, čili zmetek. Současný název "valašský frgál" získal od Evropské komise v roce 2013 označení pro chráněný produkt - jinými slovy se frgál téměř po 200 letech od svého vzniku dočkal mezinárodní ochranné zámky.
Nedalo nám to a vyzkoušeli jsme za vás recept, který na nás vykoukl na youtube. A dopadlo to přímo ukázkově (viz ilustrační foto). Poměr ingrediencí pro těsto i náplně seděl přímo na míru, nic nepřebývalo, ale ani nescházelo. Recept je od Josefa Maršálka a na tomto odkazu najdete celý postup: https://www.youtube.com/watch?v=ns-l4qu_TUI. Podle tohoto videonávodu frgále dokáže upéct každý. A ingredience jsou dostupné téměř vždy a všude.
Letáky Penny, Kaufland, Albert, Billa nebo i Globus mají základní suroviny pro tento recept pravidelně v akci.
Péct dokáže každý, knižní novinka, která je nyní za akční cenu v katalogu Knižní klub. Dominique Ansel naplnil svoji cukrářskou kuchařku základními recepty, které lze poté vzájemně kombinovat, a díky tomu se i vy můžete stát mistry cukráři.
Péct dokáže každý!