...třeba tvarohovo-povidlový koláč z kynutého těsta
Pokud si hned ráno zaděláte těsto, tak v poledne může být hotový koláč na stole. Během doby, kdy těsto kyne, si připravíte tvarohovou nádivku a ostatní ingredience - rozinky, kokos a mandlové plátky na posypání. Pokud rozinky namočíte alespoň den předem do skleničky rumu, tak získají vláčnost a vůni po rumu.
Na těsto pro dva velké koláče potřebujete 125g másla (nebo Hery a sádla), sklenici vlažného mléka, 2 žloutky, hrst cukru, špetku soli, 20g droždí a cca 400-500g hladké mouky. Všechny suroviny s částí mouky vložte do mísy s hnětacím hákem. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, přestaňte zbytek mouky dosypávat a nechte těsto ještě při pomalých otáčkách dobře promísit. Poté těsto v míse zlehka posypejte moukou a přikryjte utěrkou. Mísu postavte na 2 hodiny na teplé místo, aby těsto dobře nakynulo.
Pro tvarohovou nádivku potřebujete 3 vaničky tučného tvarohu, 2 žloutky, cukr dle chuti (cca hrst), 1 sáček vanilkového pudinku a cukru. Všechny ingredience vymíchejte do hladkého krému. Pak do tvarohu ještě zamíchejte hrst rozinek.
Švestková povidla důkladně ve sklenici promíchejte.
Dobře vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každého dílu vytvořte hladký bochánek. Ten položte na plech vyložený pečícím papírem. Rukou nebo válečkem roztahujte těsto od středu ke krajům tak, abyste po obvodu nechali obrubu, kterou nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem. Nyní naneste kolem obruby z těsta povidla a poté i napříč koláčem. Mezery vyplňte tvarohovou nádivkou. Koláč dozdobte kokosem s mandlemi a šup s ním do trouby. Peče se cca 30 minut při 175°C.
...pečeme s láskou - leták PENNY: akce na tvaroh i švestková povidla