...na tomto odkazu najdete postup: https://www.mujletak.cz/magazin/zeli-zazrak-kvaseni/
...a nebo si dnes vyzkoušejte náš recept, kde využijete přebytečné zelí. Inspirovali jsme se v rakouském letáku BILLA:
Zelné placičky s dipem
Potřebujete:
350g kyselého zelí, 60g čerstvého zázvoru (nebo ½ kávové lžičky sušeného), ½ kávové lžičky chilli,
200g Ajvaru, 2 červené papriky, 3 mladé cibulky, 150g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku cukru, trochu soli a pepře, olej na smažení
Na DIP: 150g Ajvaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, svazek pažitky
Postup:
Zelí nechte odkapat na cedníku. Čerstvý zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a chilli. Papriky nakrájejte na drobné kostičky (cca 0,5mm). Mladou cibulku nakrájete na kolečka a 1/3 si nechte stranou (na ozdobu).
Nejdříve se zelím promíchejte Ajvar, zázvor, papriku a cibulku. Poté do zelí vmíchejte směs z mouky a vše dochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Ze směsi vykrajujte lžící bochánky, které na oleji rozprostřete do menších placiček. Osmažte je dozlatova; z každé strany cca 2 minuty.
Mezitím si ještě zamíchejte dip ze zbylých surovin: Ajvar, citronová šťáva, namačkaný česnek, olivový olej a najemno pokrájená pažitka; sůl a pepř dle potřeby.
Placičky jsou výborné jak teplé, tak i studené.
Akční ceny na kyselé zelí jsou nyní i v letáku Penny.