ČTVRTEČNÍK – až do středy nabídka bezlepkových výrobků v Penny letáku
Mujleták.cz - nabídka dalšího receptu z Jizerky:
FOCACCIA bezlepková (pro lepkovou variantu nahraďte Jizerku např. špaldovou moukou)
250 g Jizerky (300g špaldové mouky)
200 g kukuřičné mouky
100 ml olivového oleje
1 bal.droždí
hrubá mořská sůl (2 pol.lžíce)
Obě mouky smícháme i s droždím. Do mísy nalijeme 400 ml vlažné vody a 1 polévkovou lžíci oleje. Mouku po částech zapracováváme do připravené vody. Těsto promícháváme alespoň 5 – 10 minut, aby bylo dobře provzdušněné. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, přikryjeme mísu plátnem nebo potravinovou folií a necháme těsto ještě 1-2 hodiny kynout.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, je připraveno k pečení. Plech s vyššími okraji vyložíme pečícím papírem. Troubu si zapneme na 200°C.
S pomocí stěrky přelijeme těsto z mísy na plech. Poté si navlhčíme (ve vodě, anebo rovnou v oleji) obě ruce a snažíme se rozprostřít těsto po celém plechu, až ke stranám. Pak těsto rovnoměrně polijeme olivovým olejem a posypeme připravenou solí. Olej a sůl zapracujeme opět ručně do těsta. V podstatě děláme do těsta ďolíčky. Místy bude olej zůstávat i na povrchu, ale to je dobře. Prostě povrch těsta bude takový hrbolatý a o to přesně jde! Hotová focaccia má mít povrch zvrásněný.
Jakmile jsme se svým dílem spokojeni, vložíme plech do rozpálené trouby a cca 10 minut nesmíme troubu otevřít, protože v této době focaccia nabývá na výšce. Po uplynutí této doby, snížíme teplotu v troubě na 160°C a focacciu pečeme ještě asi 15 minut do zezlátnutí.
Focaccia je ideální ke všemu. K salátům, k polévkám, k pomazánkám a i jen tak, třeba s olivami a sušenými rajčaty. Ostatně oboje (olivy i rajčata) můžete přidávat do focaccii ještě i před pečením.
Dobrou chuť!