Mrkvový dort s krémem a želatinou

Mrkvový dort s krémem a želatinou

sdílet:

...jednoduchý, šťavnatý, voňavý po karamelu a oříšcích a tak akorát sladký. 

Pokud ještě v obchodech anebo i doma ve sklepě v bedýnce najdete ještě loňskou mrkev a nevíte co s ní, vyzkoušejte osvědčený recept na vláčný mrkvový dezert.

Základní ingredience na korpus tvoří:

½ kg čerstvé mrkve (již oloupané), ½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový), 2 hrnky hladké mouky (špalda), 4 vejce, 1 hrnek třtinového cukru (nebo medu), hrst nasekaných vlašských ořechů, špetka soli, lžička skořice, lžička jedlé sody a 1 balení prášku do pečiva

Na krém si připravte:

500g Mascarpone a 250g měkkého tvarohu, třtinový cukr na oslazení (4-5 lžic). Suroviny ušlehejte do hladkého krému.

Na polevu potřebujete:

250ml mrkvové šťávy (získáte odšťavněním 500g mrkve) + šťávu z jednoho citronu + 1 balení Agaru či želatiny. Obě šťávy smíchejte a dle vlastní potřeby oslaďte (med, sirup, cukr). Přisypte Agar (želatinu), dobře promíchejte a zahřejte podle návodu na obalu.  

Návod na korpus:

½ kg očištěné mrkve najemno nastrouhejte. Všechny suché ingredience, mimo ořechů, promíchejte. Celá vejce našlehejte s cukrem a olejem do pěny, do které postupně zapracujte mrkev, a poté mouku s kořením. Zcela nakonec vmíchejte ořechy. Těsto vlijte do dortové formy a pečte při 180°C cca 50-60 minut.

Vychladlý korpus rozkrojte a potřete polovinou krému. Poté opět korpus spojte a zbylým krémem jej celý potřete. Dort vložte vychladit na 10 minut do mrazáku, pak povrch polijte želatinou. 

...AGAR je rostlinná želatina z mořské řasy. Lze jej využít jak do slaných, tak i sladkých dezertů.

Leták drogerie DM, katalog Coutry Life a i leták ROSSMANN často na svých stránkách nabízejí zajímavé články o alternativních produktech.

...českou bio mrkev často pravidelně zařazují do své nabídky: leták BILLA, leták GLOBUS, leták Albert, leták Kaufland a i leták TESCO

sdílet: