Lilkový salát s olivami a kapary
LIDL leták nabízí v tomto týdnu (17.2. – 23.2.) širokou nabídku řeckých specialit. Olivy, chalva, smetanové jogurty, sýry, oleje, hotové konzervované pochutiny a mnohé další, které můžete pořídit za výhodné akční ceny.
My Vám dnes tento pestrý výběr všemožných řeckých pochutin obohatíme receptem, jehož základ tvoří právě olivy a lilek, tedy suroviny, které do řecké kuchyně jednoznačně také patří.
Salát z pečených lilků
Pro 4-6 osob
2 střední lilky; 1 bio citron; 4 pol.lžíce oliv.oleje; 200g tmavých oliv; 2 pol.lžíce kapar; 1 str.česneku; hrst sekané petrželky; sůl; čerstvě namletý pepř
Celé lilky omyjeme, na několika místech propícháme vidličkou a opečeme nasucho v troubě cca 40 minut při 150°C.
Mezitím si vypeckujeme a přepůlíme olivy,do mísy ostrouháme trochu kůry z citronu a poté vymačkáme všechnu šťávu.
Přidáme olej, nadrcený česnek, pepř, sůl a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájené olivy, kapary a petrželku.
Pečený lilek po vychladnutí oloupeme, dužinu nakrájíme na drobné kostičky, které zamícháme do směsi v míse.
Mísu zakryjeme folií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny chladit (nejlépe ovšem do druhého dne).
Tato lilková pochoutka je výborná s rozpečenými bagetkami nebo i s pita chlebem či sýrovou burkou. Salát se hodí i jako lehký předkrm. Sklenka řeckého vína NEMEA AGIORTIKO (též nyní v akční nabídce LIDL leták) doplní toto jídlo o další chuťový vjem.
Dobrou chuť!