Penny leták Čtvrtečník – akční ceny na různé druhy mouky.
PERNERKA – bio žitná mouka, bio pšeničná mouka bílá i celozrnná, bio špalda,...
• 1kg mouky/29,90 Kč
Na kváskový chléb si připravíme:
200g žitného kvásku (viz. recept kvásek – blog mujletak.cz/magazin); 400g vody; 600 – 700g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky (nejlépe 300g hladké mouky a 300 – 400g polohrubé); sůl (vrchovatá čajová lžička); čajová lžička kmínu, pár kuliček koriandru, špetka anýzu a fenyklu – vše najemno udrtit v hmoždíři
Do hnětací nádoby (nebo rovnou formy z domácí pekárny) vložíme všechny odvážené ingredience. Zapneme hnětení a cca 10 minut těsto promícháváme. Pokud se těsto začne odlepovat od stěn mísy, je hotové a připraveno ke kynutí.
Těsto necháme v nádobě kynout 2 hodiny při 27°C a další 2 hodiny při 28°C.
Do trouby vložíme mističku s vodou a nastavíme pečení. Vykynuté těsto dáme do pečící formy (pokud rovnou nepoužíváme domácí pekárnu). Chléb začneme nejprve péci 15 minut při 160°C a hned poté snížíme teplotu na 135°C a chleba pečeme ještě 1,5 hodiny. Pak necháme chléb v nádobě vychladnout.
Kváskový chléb konzumujeme nejdříve až další den, ale nejlépe až 2 dny po upečení. Chléb ukládáme do lněného nebo konopného plátna. Takto nám vydrží až týden.
Každý kváskový chléb má svoji specifickou chuť a vůni. Vždy záleží, v jakém poměru jsou v základním kvásku zastoupeny bakterie, které podporují mléčné kvašení; to vše ovlivňuje teplota, ve které kvásek množíme.
Dá se říci, co chleba, to originál...