TIP na jednoduchý, rychlý a voňavý recept.
Připravte si:
1 – 2 kuřata (záleží, kolik porcí potřebujete); sůl; kmín; 100g másla; pekáček s poklopem; svazek čerstvých bylinek, ať již z vlastní bylinkové zahrádky, anebo koupené (supermarkety Billa, Kaufland, Tesco, Albert,...nabízí bylinky v květníku nebo chlazené a vakuově balené)
... my jsme na dnešní recept použili: 2 lístky šalvěje, 3 celé tymiánové větvičky i s lístky, snítku rozmarýnu, 3 lístky máty a meduňky
Postup:
Kuře omyjeme a rozporcujeme na díly tak, že prsa a stehna oddělíme od hrudního skeletu, který necháme na vývar. Maso osolíme a okmínujeme. Na dno pekáčku rozložíme plátky másla a všechny bylinky, které necháme celé, včetně stonků a větviček. Na bylinky rozprostřeme maso, klidně může být i na sobě, pokud je pekáček menší. Nádobu přiklopíme a troubu nastavíme na 230°C. Při této teplotě kuře pečeme 50 minut, a to bez podlévání a odklopování. Kuře se vlastně po tuto dobu dusí, jak ve vlastní šťávě, tak i v bylinkovém aroma, které nádherně maso prostoupí. Poté pekáček odklopíme, bylinky vyjmeme a jednotlivé díly kuřete rozprostřeme tak, aby se opekla kůžička dozlatova a dokřupava; cca 30 minut pod grilem.
Bylinkové kuře chutná jak s rýží, tak i s vařeným bramborem.
...pokud dáváte přednost regionálním potravinám, včetně nákupu masa z českých farem, nahlédněte do letáku LIDL a nechte se inspirovat nabídkou "To nejlepší z regionů"