JIDÁŠE Z KVÁSKU

JIDÁŠE Z KVÁSKU

sdílet:

Pokud si chcete zpříjemnit škaredou středu, vyzkoušejte náš recept na pečivo z domácího pšeničného kvásku. Udělejte si místo tradičních středečních Jidášů něco veselejšího, například kuřátka. Všechno, co potřebujete, najdete v aktuálním letáku Penny Středečník. Bio mouka Pernerka, máslo, vejce a dokonce i med: 

Med luční 900g / 99,90 Kč (původní cena 135 korun; sleva – 26%)

KUŘÁTKA S MEDEM 

Připravíme si:

150g pšeničného kvásku (postup najdete zde:https://www.mujletak.cz/blog/kvasek-z-mouky/); 400 – 500g špaldové mouky (může být i celozrnná); 100g změklého másla; 80g třtinového cukru; 2 žloutky; 150ml mléka; med a 32 hřebíčků (koření) 

Postup:

Do hnětací nádoby vložíme kvásek, vlažné mléko, máslo, cukr a žloutky. Promícháme, a poté přidáváme po částech mouku. Jakmile se začne těsto při hnětení odlepovat od stěn, je to znamení, že mouky je tak akorát. U kváskového těsta je vždy zásadní, kolik mouky a vody obsahuje základní kvásek, od toho se pak trochu liší  množství přidávané mouky do těsta na pečení.

Hotové kváskové těsto necháme kynout alespoň 3 hodiny.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 4 díly a každý díl ještě na další 4 stejné kousky. Vznikne nám 16 stejných dílů, které rozválíme na pruh silný přibližně jako prst. Pokud chceme dělat tradiční Jidáše, ohneme pruh v polovině a oba konce zamotáme, jako provaz. Pokud ale děláme naše kuřátka, uděláme z pruhu uzel a jeden jeho konec bude zobáček a druhý konec stočíme pod bříško kuřátka. Zobáček můžeme nastříhnout a po stranách i křidélka. Oči kuřátka budou z hřebíčků a umístíme je po stranách zobáčku. Koření těsto krásně provoní.

Kuřátka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, kde je necháme ještě 15 minut kynout. Před pečením je potřeme vajíčkem. Kuřátka (Jidáše) pečeme cca 20 minut při 170°C.

Ještě teplé je polijeme medem a hned servírujeme.

Nebo vyzkoušejte náš recept na mazanec https://www.mujletak.cz/blog/velikonocni-bochanek-z-kvasku/.

Dobrou chuť!

sdílet: