Jahodové, třešňové, meruňkové, borůvkové,...

Jahodové, třešňové, meruňkové, borůvkové,...

sdílet:

...tradiční kynuté ovocné knedlíky 

Každé správné letní prázdniny u babičky na chalupě se dříve, a pravděpodobně i dnes, neobešly bez klasických nadívaných knedlíků. Tradičně se do nich dává to ovoce, kterého je na zahradě nazbyt.

Co kraj, to i jiný zvyk, čím ovocné knedlíky dozdobit a dochutit. Pokud bychom chtěli všechny posypy ochutnat, potom nám nezbyde nic jiného, než ovocné knedlíky zařadit na každý prázdninový týden do menu.

Tvaroh, máslo a cukr nebo mák či strouhaný perník, a nebo dokonce opražená strouhanka a mleté ořechy!

I druhy použitého těsta se mohou lišit, tvarohové, bramborové nebo kynuté.

My vám dnes poradíme jeden univerzální recept na kynuté těsto, které se nelepí. Výběr náplně a ochucení již necháme na vás. 

Na množství cca 16 knedlíků potřebujete:

500g polohrubé mouky, 250ml mléka, 1 vejce, špetku soli a lžičku cukru, 1 balíček sušeného droždí

Náplň: různé druhy ovoce

Posyp:

250g strouhaného tvarohu (měkký/tvrdý), moučkový cukr, 150g rozpuštěného másla

200g mletého máku + třtinový cukr + rozpuštěné máslo

250g nahrubo nasekaných ořechů opražíme na suché pánvi + třtinový cukr + máslo na polití

250g perníku najemno nastrouhaného + rozpuštěné máslo

250g strouhanky osmažíme do křupava na 150g másla + cukr  

Postup:

Všechny ingredience na těsto vložte do mísy robota a pomocí háku na hnětení vytvořte za pomalých otáček těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Poté těsto v míse přikryjte a nechte alespoň 1-2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly, které rozválejte na placičky o velikosti dlaně. Placičku naplňte ovocem tak, aby se okraj těsta snadno uchopil. Díky tomu ovoce snadno uzavřete do váčku. Knedlík v dlaních zakulaťte a položte spojem dolů. Po cca 10 minutách kynutí vkládejte naplněné knedlíky do mírně vroucí vody a nechte je 7 minut vařit. Hotové knedlíky po uvaření lehce rozevřete dvěma vidličkami, aby odešla přebytečná pára a nepřevařily se (pokud je uvnitř těsto ještě syrové, vložte knedlík ještě na 1-2 minuty do vroucí vody).

Pokud máte připravenou opraženou strouhanku, pak ještě horké knedlíky hned ve strouhance poválejte, a poté je na talíři pocukrujte a přelijte rozpuštěným máslem. 

Dobrou chuť!  

Naše pestrá letáková nabídka má nyní mnoho akčních sezónních slev i na regionální produkty:

Leták Kaufland- bio nektarinky (-27%)

Leták Albert – Jihočeské máslo (-27%); Olešnický tvaroh na strouhání (-24%);

Leták LIDL – tvaroh (-41%); mražené borůvky; modré blumy

Leták Globus – cukr moučka (-28%); broskve (-40%)

Leták BILLA – Jihočeské máslo (-28%); meruňky, broskve, nektarinky (-20%)

Leták PENNY – tvaroh, kysaná smetana (-40%); broskve (-33%)

sdílet: