HLÍVA – elixír věčného mládí!

sdílet:

Pokud Vám učarovala hlíva svojí prospěšností pro celý organismus - prospívá srdci, působí antibakteriálně, snižuje chlesterol, a naopak zvyšuje tvorbu červených krvinek, posiluje imunitu, zrychluje metabolismus těla a srovnává tlak, včetně hladiny cukru v těle...

...nechte se očarovat i její chutí: 

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ 

1 balení hlívy 600 g (nyní aktuálně v letáku Albert); 6 lžic oleje; 1 lžíce másla; 1 mrkev; 1 petržel; kousek celeru; 1 cibule; 3 stroužky česneku; majoránka; pepř; sůl; 2 lžíce mleté červené papriky; chilli; 3 lžíce hladké mouky; čerstvé bylinky (libeček, pažitka, petržel) 

Zeleninu omyjeme, očistíme a nadrobno nakrájíme.

Hlívu pokrájíme na větší kousky, tužší části na menší.

Rozehřejeme olej s máslem, přidáme  koření a všechnu zeleninu i s hlívou. Směs orestujeme, a poté zasypeme moukou smíchanou s paprikou; dobře promícháme. Tím si vytvoříme základ jíšky, který nesmíme připálit. Mouku necháme jen zlehka přichytit ke dnu. Nyní dolijeme do hrnce 2 litry studené vody (teplá voda by dělala žmolky) a opět, ode dna, polévku dobře promícháme. Polévku osolíme a přivedeme k varu. Pod pokličkou, již za mírného varu, necháme polévku probublávat ještě 20 minut.

Hotovou polévku dochutíme čerstvě utřeným česnekem a zelenými bylinkami, případně i chilli.

Dršťkovku z hlívy podávejte s pečivem. Hodí se i focaccia.

Dobrou chuť!

sdílet: