Pokud Vám učarovala hlíva svojí prospěšností pro celý organismus - prospívá srdci, působí antibakteriálně, snižuje chlesterol, a naopak zvyšuje tvorbu červených krvinek, posiluje imunitu, zrychluje metabolismus těla a srovnává tlak, včetně hladiny cukru v těle...
...nechte se očarovat i její chutí:
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
1 balení hlívy 600 g (nyní aktuálně v letáku Albert); 6 lžic oleje; 1 lžíce másla; 1 mrkev; 1 petržel; kousek celeru; 1 cibule; 3 stroužky česneku; majoránka; pepř; sůl; 2 lžíce mleté červené papriky; chilli; 3 lžíce hladké mouky; čerstvé bylinky (libeček, pažitka, petržel)
Zeleninu omyjeme, očistíme a nadrobno nakrájíme.
Hlívu pokrájíme na větší kousky, tužší části na menší.
Rozehřejeme olej s máslem, přidáme koření a všechnu zeleninu i s hlívou. Směs orestujeme, a poté zasypeme moukou smíchanou s paprikou; dobře promícháme. Tím si vytvoříme základ jíšky, který nesmíme připálit. Mouku necháme jen zlehka přichytit ke dnu. Nyní dolijeme do hrnce 2 litry studené vody (teplá voda by dělala žmolky) a opět, ode dna, polévku dobře promícháme. Polévku osolíme a přivedeme k varu. Pod pokličkou, již za mírného varu, necháme polévku probublávat ještě 20 minut.
Hotovou polévku dochutíme čerstvě utřeným česnekem a zelenými bylinkami, případně i chilli.
Dršťkovku z hlívy podávejte s pečivem. Hodí se i focaccia.
Dobrou chuť!