Hledáte zeleninu, která zasytí? Zkuste lilek!

sdílet:

Je velice výživný; obsahuje řadu vitamínů B (B3, B5, B6, B9), i provitamín A; z minerálů najdeme v lilku zejména zinek, mangan, draslík, železo a hořčík. Přestože je tvořen až z 95% vody; v mnoha receptech je využíván jako kvalitní rostlinná bílkovina. 

Leták Kaufland nyní nabízí lilek za akční cenu: 

• Lilek 1kg / 39,90 Kč (původní cena 69,90 Kč je snížena o 42 %) 

Ostatně, pokud vyzkoušíte náš recept na lilkový salát, je možné, že se lilek stane běžnou součástí Vaší stravy:  

Salát z pečeného lilku 

Potřebujete:

2 střední lilky; 1 bio citron; 100ml olivového oleje; hrst nakládaných oliv; 2 lžíce kapar; hrst nasekané čerstvé petrželky; 1 - 2 stroužky česneku; sůl; čerstvě namletý pepř 

Postup:

Celé lilky propícháme vidličkou a nasucho je upečeme v troubě; 45 minut při 150°C (pekáček si vyložíme papírem, protože lilek pustí šťávu a ta by se připalovala).

V mezičase si vypeckujeme a rozpůlíme olivy. Ostrouháme najemno kůru z celého citronu, a poté vymačkáme i šťávu.

Pečené lilky oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V míse smícháme všechny ingredience i s lilkem a celý salát dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Lilkový salát necháme vychladit v lednici minimálně 2 hodiny, ale ještě lepší bude druhý den. Chutě se krásně prostoupí a delikatesa ke kvalitnímu pečivu je hotova.

Zkuste si k salátu udělat náš kváskový chléb (kvásek) nebo focacciu.

sdílet: