Chytré nakupování – CLEVER potraviny

sdílet:

BILLA leták nabízí potraviny za diskontní ceny. Na straně 7 najdete i nabídku produktů s logem CLEVER: 

Žampiony (země původu Česká republika) – 500g / 44,90 Kč
Tatarská omáčka – 240g / 19,90 Kč
Majonéza – 240g / 19, 90 Kč
Využijte "chytře" nabídky a udělejte si žampionovou delikatesu: 

Smažené žampiony s tatarkou 

Potřebujete:

1 balení žampionů; 200g hladké mouky; 200g strouhanky; 3 vejce; sůl; olej na smažení; 3 uzavíratelné misky na rychlé obalování 

Postup:

Žampiony omyjeme a osušíme. Kloboučky žampionů nemusíme loupat, ale oddělíme je od nožiček (ty si dáme stranou na polévku). Do jednotlivých misek si připravíme ingredience na obalování: mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku. Celé žampionové kloboučky osolíme nebo si je nejdříve pokrájíme na 0,5cm plátky (pokud si chceme udělat houbové chipsy). V menším hrnku si rozehřejeme olej na smažení (potřebujeme alespoň 3-4 cm oleje, aby žampiony při smažení plavaly a rychle se osmažily ze všech stran). Část nasolených žampionů vložíme nejprve do misky s mouku, nádobu uzavřeme a několikrát zlehka otočíme dnem vzhůru; pak je přendáme do vajíček a poté do strouhanky...s nádobou postupujeme vždy stejně. Z obalených žampionů zlehka oklepeme přebytečnou strouhanku a hned je vkládáme do rozpáleného (ne přepáleného!) oleje. Smažíme je cca 2–3 minuty (podle velikosti).

Osmažené žampiony pokladáme na cedník, vyložený papírovým ubrouskem. Poté je hned servírujeme; třeba s tatarkou a vařenými brambory. 

Žampionová polévka

Potřebujeme:

250g celých žampionů nebo jen nožičky; 70g másla; 1 šlehačku; 1l studeného vývaru (nebo 1 kostičku bio bujonu); 2 lžíce hladké mouky; sůl; pepř; hrst zelených bylinek 

Postup:

Žampiony nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pokrájené žampiony a chvilku je restujeme. Poté žampiony zaprášíme moukou, dobře promícháme a ještě chvíli restujeme (mouka může zlehka i zhnědnout). Nyní směs zalijeme studeným vývarem (nebo studenou vodou). Než polévku přivedeme k varu, dobře v ní rozmícháme opraženou mouku. Polévku povaříme alespoň 10 minut, ke konci vaření přilijeme šlehačku. Hotovou polévku dohladka rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem; případně i zelenými bylinkami. 

Dobrou chuť!

sdílet: