...životabudič, afrodiziakum, dříve delikatesa jen pro vyvolené, dnes stále více vyhledávaná kulinářská pochutina.
Díky vysokému obsahu minerálů (vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, fosfor, selen) a vitamínů (K, E, C, vitamíny skupiny B a kyselinu listová), můžeme chřest zařadit do ideální jarní detoxikační pochutiny. Chřest totiž obsahuje jen minimum kalorií!
Chřestová sezóna začíná v květnu a tradičně trvá až do Sv. Jana Křtitele (24.června).
Přední pěstitelé chřestu z Čech a Moravy dodávají svůj "špargl" (i tak se chřestu říká) do většiny českých supermarketů. Sledujte leták Albert, Kaufland, Billa či Tesco, ať nepropásnete výhodné akční nabídky na různé druhy chřestu.
Náš tip na recept:
Chřestová polévka
2 balení chřestu, 250ml šlehačky, bio bujon Wurzel, sůl
Jednotlivé stonky chřestu škrabkou oloupejte (cca poslení třetinu, která bývá tužší). Slupky, ale ani tuhé konce nevyhazujte, naopak je 20 minut povařte v 1l osolené vody s trochou polévkového bujonu.
Mezitím stonky nakrájejte na kolečka, která orestujte na lžíci másla. 1/3 chřestu odeberte stranou, a poté směs v hrnci zalijte zcezeným vývarem ze slupek, a polévku ještě 10 minut povařte. Změklý chřest v polévce dohladka rozmixujte a přilijte na zjemnění šlehačku. Před podáváním polévky přidejte do každého talíře lžíci orestovaného chřestu.
...jen pro zajímavost, v sousedním Německu činí konzumace chřestu 2,5kg na osobu za rok. V České republice je to pouhých 250g, ale rok od roku se prý obliba této sezónní rostliny zvyšuje a Češi začínají chřest cíleně vyhledávat.