CELER = superpotravina

sdílet:

Leták Albert má ve své nové nabídce výhodnou akci na řapíkatý celer: 

1 kus / 24,90 korun; sleva –24% 

Věděli jste, že celer, ať už bulva nebo i ten řapíkatý, je nazýván superpotravinou?

Má totiž spoustu pozitivních účinků na celý organizmus. Jedním z nich je odbourávání usazeného vápníku, jak v cévách, tak v ledvinách. Je to díky vysokému obsahu sodíku. Pravidelná konzumace celeru pomáhá odstraňovat z těla i všechny možné parazity a bakterie.

Pitím čerstvé celerové šťávy můžete zlepšit své usínání.

Pokud si odpoledne odšťavníte 1 celý řapík; 1 mrkev a hrst petržele, dodáte tělu dostatek vitamnů B a hořčík, a Váš spánek bude kvalitnější.

A navíc, celer zvyšuje i potenci.

Nebo vyzkoušejte tyto recepty: 

Krémová celerová polévka
Pyré z řapíkatého celeru 

Potřebujeme:

1 řapíkatý celer (nebo ½ bulvy celeru); 4 brambory; 1 cibule; 50 g másla; lžíce oleje; lžička majoránky; 250 ml smetany; sůl; pepř 

Postup:

Řapíkatý celer rozdělíme na jednotlivé řapíky. Křehčí řapíky dáme stranou (buď si je necháme na salát nebo do šťávy); tužší konce nakrájíme na 0,5 cm kousky. Cibuli a brambory oloupeme a také nadrobno nakrájíme. Rozehřejeme máslo s olejem, přidáme zeleninu a vše orestujeme (cca 5 minut). Do hrnce přilijeme 1,5l studené vody; polévku dochutíme solí s kořením a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a polévku vaříme dalších 20 minut. Jakmile zelenina změkne, rozmixujeme ji. Na závěr polévku zjemníme smetanou a již nevaříme.

Při servírování můžeme celerovou polévku doladit zelenými bylinkami (petrželka, libeček, tymián,...). 

Pokud zeleninovou směs podusíme doměkka jen v trošce vody, po rozmixování vznikne hustá kaše, kterou opět zjemníme smetanou (cca 100 ml). Vzniklé pyré je vhodnou přílohou k masu nebo tofu (tofu á la škvarky, á la ledvinky)

sdílet: