Bulgur je pšeničný produkt a je výživnější než rýže. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která se naláme, pak předvaří a poté usuší. Z výživového hlediska je bulgur velmi dobře stravitelný, protože při procesu namáčení vznikají enzymy, které ze zrna uvolní škroby, a ty se poté přemění na jednoduché cukry...
Další zajímavostí je, že bulgur díky vysokému obsahu minerálů (fosfor, železo, hořčík) a zejména vitamínu A, má blahodárné účinky na nervovou soustavu. A díky vysokému obsahu vlákniny a malému množství tuku, je bulgur prospěšný i našim střevům a lze jej zařadit i mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou...
Vyzkoušejte náš recept na bulgur:
Zeleninový bulgur s pečeným masem
Potřebujete:
1 balení bulguru (500g); 3 steaky (cca 500g); 1/4kg cherry rajčátek; hrst zelených bylinek; 100g kozího sýru (nebo jiný čerstvý sýr); olej; 100g másla; pepř; sůl
Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem. Plátky masa opečeme z obou stran, poté je osolíme a opepříme. Maso vložíme do menšího pekáčku a pečeme pod pokličkou při 100°C 1 hodinu. Nyní nasypeme bulgur do hrnce, ve kterém jsme restovali maso. Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody, přidáme lžíci soli a másla. Bulgur přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a pod poklicí dovaříme. Jakmile bulgur do sebe nasaje vodu, můžeme hrnec odstavit z varné plochy a nechat bulgur dojít pod pokličkou.
Ještě teplý vařený bulgur promícháme s přepůlenými rajčaty, zelenými bylinkami a případně i nadroleným sýrem (ale bulgur chutná i jen se zeleninou).
Pečené steaky nakrájíme na tenké plátky. Šťávu z masa použijeme na dochucení bulguru. Hned servírujeme.
Dobrou chuť!
... potřebné ingredience pro náš recept nyní nabízí nový Kaufland leták:
BULGUR z celozrnné pšenice – 500g / 21,90 Kč
Merci chef – čerstvý kozí sýr 100g ... cena je snížena o 22% nebo s Kaufland kartou Card o 33%
Steak z krkovice marinovaný ve sladké paprice – 1kg / 159,90 Kč (původní cena 199,90 korun je snížena o 20%)
Rajčata mini – 250g / 17,90 Kč