LIDL leták na příští týden nabízí od pondělí 18.5. speciality alpské kuchyně.
Náš recept, který Vám dnes přinášíme, vystihuje jeden z typických koláčů tohoto regionu: máslové linecké těsto plněné jablky, rozinkami a ořechy.
Tento "božsky dobrý" koláč můžeme podávat i teplý. Jeho nádherná vůně provoní celou kuchyň!
Jablečný alpský koláč
Potřebujete:
Těsto: 300g špaldy; 250g másla; 250g tvarohu; 1 žloutek; ½ čajové lžičky skořice
Náplň: 1kg kyselejších jablek; 4 bílky; 100g třtinového cukru; hrst nasekaných lískových a vlašských ořechů; 1 čajovou lžičku skořice a citrónové kůry; 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
Postup:
Změklé máslo utřeme se žloutkem a tvarohem. Mouku promísíme se skořicí a po částech ji zapracujeme do tvarohu. Hotové těsto dáme na ½ hodiny do lednice. Mezitím si rozčtvrtíme jablka (i se slupkou) a vykrájíme jadřince. Čtvrtky jablek ještě překrájíme na menší kousky. Do mísy nasypeme cukr, skořici, ořechy, rozinky, citrónovou šťávu i kůru a jablka. Vše promícháme a necháme cca ½ hodiny odležet (za pokojové teploty).
Plech na pečení vyložíme papírem. Těsto rozválíme přímo na plechu na výšku cca 0,5 cm; včetně 1,5 cm vysokých okrajů. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 7–10 minut zrůžovět do trouby (170°C).
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který velmi zlehka zapracujeme do jablečné směsi. Náplň hned rozprostřeme na předpečené těsto a koláč dopékáme ještě asi 30 minut.
Dobrou chuť!