Ideální předkrm anebo rychlé a chutné studené pohoštění, které ocení nejen vegetariáni, ale i ti, kteří ryby nemusí. Pro tento jednoduchý recept, totiž potřebujete jen formu kapra, ostatní ingredience tvoří zejména sterilovaná zelenina a vajíčka.
Jak tedy na kapra v agaru?
Připravte si:
1 velkou plechovku sterilované zeleniny (hrášek s mrkví), 1 malou plechovku sterilované kukuřice, 10g agaru nebo 3 balíčky bílé želatiny, 4 natvrdo uvařená vejce, 100g vypeckovaných oliv a 80 ml jablečného octu, sůl, pepř
Formu kapra nebo zcela jiné nádoby (mističky), ve kterých necháte aspik ztuhnout.
Pokud si chcete vyhrát s kaprem, tak si nejprve pokrájejte olivy a vajíčka na kolečka. Sterilovanou zeleninu nechte okapat na cedníku, ale nálev si uchovejte, bude sloužit jako základ pro agar. Odměřte si cca 750ml tekutiny (zeleninový nálev + voda + ocet), kterou podle potřeby osolte. Nyní do 1/3 tekutiny dobře zamíchejte agar (želatinu). Zbylé 2/3 tekutiny přiveďte k varu. Poté přilijte nálev s agarem a nechte vše znovu projít varem. Pak agar odstavte z varné plochy. Dno kapří formy naplňte nálevem (cca 1 cm) a hned do tekutiny vyskládejte olivy a plátky vajíček, nezapomeňte na kapří oko. Další vrstu již tvoří zelenina, kterou pravidelně proléváte nálevem, aby se dostal i do hloubky. Naplněnou formou lehce bouchněte, aby se uvolnily vzduchové bublinky a pak již nechte kapra odpočívat v chladu. Ztuhne tak do 2 hodin.
Jen pro informaci: Agar je rostlinná želatina, která se získává z mořské řasy tengusa. Výhodou agaru oproti klasicé želatině je, že neobsahuje nic živočišného, ale čeho naopak agar obsahuje dostatek, je poměrně dost minerálních látek, vlákniny a kyseliny listové. Agar tedy velmi prospívá i naší střevní mikroflóře.
Pokud se pro náš recept rozhodnete, tak želatinu a sterilovanou zeleninu mají celkem často v akčních letákových nabídkách: leták Globus, leták Albert i leták Penny. Agar je ale většinou k dostání jen v menších specializovaných prodejnách, ale běžně je v nabídce katalogu Country Life.