Pohoštění pro slavnostní chvíle.
Kvásková ciabatta s olivami
Potřebujete: 250g žitného kvásku (jak si kvásek připravit najdete zde https://www.mujletak.cz/blog/kvasek-z-mouky/); 20g hladké pšeničné mouky; 300g chlebové mouky; 10g soli; hrst vypeckovaných a pokrájených oliv
Postup:
Hladkou mouku (20g) smícháme se 100g studené vody a při mírném varu (cca do 70°C) směs povaříme na hladkou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek smícháme se 150g vlažné vody a 300g chlebové mouky. Poté přimícháme kaši z mouky, sůl a pokrájené olivy. Těsto opět důkladně promícháme (4–5 minut); bude trochu řidší, ale to nevadí. Necháme ho v uzavřené nádobě 3 hodiny kynout a během této doby těsto 3x promícháme, aby se dokonale provzdušnilo.
Pomoučíme si pracovní plochu a na ni rozprostřeme vykynuté těsto do obdélníku (cca 20x30cm), ze kterého odkrájíme 8 stejných pruhů. Každý pruh ještě zlehka poválíme v mouce a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Kváskové ciabatty necháme ještě 15–30 minut vykynout.
Troubu si zahřejeme na 235°C a ciabatty pečeme při této teplotě 5 minut. Pak teplotu snížíme na 190°C a ciabatty dopečeme ještě asi 15 minut.
Kváskové ciabatty s olivami skvěle chutnají s humusem (recept najdete zde https://www.mujletak.cz/blog/humus-z-cizrny/), ale chutnají i "jen tak".
Aktuální Kaufland leták nabízí mouku na domácí chléb:
Malitas – chlebová mouka ... 900g / 10,90 Kč (sleva –42 %)
Recept na spirálky s olivami na fotu najdete v zítřejším blogu https://www.mujletak.cz/blog/spiralky-s-olivami/.