Kvásek z mouky

sdílet:

Zcela nahradí droždí.

Vhodný pro chléb i kynuté sladké pečivo.

Produkty z kvásku mají delší trvanlivost i lepší chuť; díky procesu fermentace, kterou kvásek prochází, je všechno kváskové pečivo daleko lépe stravitelné než produkty s klasickým droždím. Fermentace (mléčné kvašení) pomáhá v mouce ,,natrávit,, fytin, který na sebe umí navázat minerální látky ze slupky zrna (železo, zinek, fosfor, hořčík,..); jiným způsobem se tyto důležité látky pro lidský organismus nemohou ze zrna dostat.  Proto je tento proces kvašení a delšího kynutí těsta velmi důležitý. Věděli to již naši předci a dnes se k tomuto tradičnímu několikastupňovému kvašení vracíme. I když se může zdát, že proces je zdlouhavý, odměnou je výživově hodnotnější pečivo, které často mohou jíst i lidé s intolerancí na lepek. To vše kvásek umí!

Vyzkoušejte chléb z kvásku.

Aktuální leták BILLA má na straně 7 za akční cenu kváskový slunečnicový chléb;  410g za 24,90. 

...a nebo si založte vlastní kvásek. Poradíme Vám!

Jak si udělat kvásek?
Potřebujete: čistou větší sklenici (0,75 l); 200g bio žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné); plátno a gumičku na překrytí sklenice

Postup přípravy:

1.den – do sklenice nalijeme 100ml vlažné vody, přisypeme 100g mouky, promícháme, přikryjeme plátnem a dáme do tepla (nejlépe mezi 25 – 28°C)

2.den – přilijeme do sklenice 100ml vlažné vody a přimícháme 50g mouky; opět zamícháme, přikryjeme a dáme k teplu

3. den – přilijeme 50ml vlažné vody a zbytek mouky; vše promícháme a necháme u tepla

Další den je kvásek připraven k použití.

Žitný kvásek je vhodný pro chleby, kvásek z pšenice používáme pro sladké pečivo.

Jak na to, včetně receptů, Vám poradíme v dalším článku na našich stránkách mujletak.cz/magazin.

sdílet: