Zcela nahradí droždí.
Vhodný pro chléb i kynuté sladké pečivo.
Produkty z kvásku mají delší trvanlivost i lepší chuť; díky procesu fermentace, kterou kvásek prochází, je všechno kváskové pečivo daleko lépe stravitelné než produkty s klasickým droždím. Fermentace (mléčné kvašení) pomáhá v mouce ,,natrávit,, fytin, který na sebe umí navázat minerální látky ze slupky zrna (železo, zinek, fosfor, hořčík,..); jiným způsobem se tyto důležité látky pro lidský organismus nemohou ze zrna dostat. Proto je tento proces kvašení a delšího kynutí těsta velmi důležitý. Věděli to již naši předci a dnes se k tomuto tradičnímu několikastupňovému kvašení vracíme. I když se může zdát, že proces je zdlouhavý, odměnou je výživově hodnotnější pečivo, které často mohou jíst i lidé s intolerancí na lepek. To vše kvásek umí!
Vyzkoušejte chléb z kvásku.
Aktuální leták BILLA má na straně 7 za akční cenu kváskový slunečnicový chléb; 410g za 24,90.
...a nebo si založte vlastní kvásek. Poradíme Vám!
Jak si udělat kvásek?
Potřebujete: čistou větší sklenici (0,75 l); 200g bio žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné); plátno a gumičku na překrytí sklenice
Postup přípravy:
1.den – do sklenice nalijeme 100ml vlažné vody, přisypeme 100g mouky, promícháme, přikryjeme plátnem a dáme do tepla (nejlépe mezi 25 – 28°C)
2.den – přilijeme do sklenice 100ml vlažné vody a přimícháme 50g mouky; opět zamícháme, přikryjeme a dáme k teplu
3. den – přilijeme 50ml vlažné vody a zbytek mouky; vše promícháme a necháme u tepla
Další den je kvásek připraven k použití.
Žitný kvásek je vhodný pro chleby, kvásek z pšenice používáme pro sladké pečivo.
Jak na to, včetně receptů, Vám poradíme v dalším článku na našich stránkách mujletak.cz/magazin.