Jak na chutný bylinkový vývar?

Jak na chutný bylinkový vývar?

sdílet:

Včera jsme společně s Vámi objevili v letáku Albert "Královské kuře". Pokud jste využili náš tip na recept (Kuře na paprice), tak Vám zbyl kuřecí skelet a droby. Zkuste si dnes vykouzlit voňavý bylinkový vývar z kuřecích kostí a drobů. 

Potřebujete:

1 skelet z kuřete, včetně drobů; 2 mrkve; kousek celeru; 1 petržel; 1 cibuli i se slupkou; pár kuliček pepře a nového koření; snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu; 2 lístky šalvěje; kousek zázvoru (1cm); celou větvičku libečku; svazek pažitky; hrst zeleného hrášku (může být i mražený); 2 lžíce soli

Postup:

Do hrnce napustíme cca 3l studené vody. Mimo pažitky, hrášku a 1 mrkve, vložíme všechny ostatní suroviny do připravené vody. Teplotu na varné ploše nastavíme na minimum, hrnec zaklopíme a vodu s ingrediencemi necháme pozvolna přijít k varu; většinou se tekutina dostane do bodu mírného pobublávajícího varu přibližně do 1 hodiny. Od této doby nastavíme čas vaření ještě na 2 hodiny (teplota zůstane stále na minimu), včetně zaklopeného hrnce. Tímto způsobem vaření dosáhneme kvalitního voňavého vývaru plného minerálů a stopových prvků. Díky pozvolnému zahřívaní vody se z masa, zeleniny a bylinek uvolní všechny důležité živiny, kvůli kterým vývar děláme. Kvalitní vývar, ať již masový nebo zeleninový, má zasytit a nezatížit. Proto odjakživa stavěl na nohy i těžce nemocné.

Hotový vývar přecedíme. Zeleninu a bylinky vyhodíme, maso z kostí obereme a droby na drobno nakrájíme.

Mrkev, kterou jsme měli stranou, nakrájíme na drobné kostičky a povaříme ji společně s hráškem v již přecezeném vývaru cca 3 minuty. Pokud budeme vývar podávat s nudlemi nebo máslovými nočky, zavaříme je společně se zeleninou.

Jakmile polévku odstavíme z varné plochy, přidáme najemno pokrájenou pažitku a kousky masa. 

Dobrou chuť!

sdílet: