Potřebujeme:
1 balení vařené cizrny (500 g) nebo 150g suché cizrny; 1 citron; 1 lžičku římského kmínu (mletý); 100ml olivového oleje; 3 lžíce tahini; 2 stroužky česneku; sůl
Postup:
Suchou cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Ráno zbylou vodu vylijeme a naboptnalou cizrnu nasypeme do hrnce s ½ l studené vody. Cizrnu uvaříme doměkka, cca 30–45 minut.
Do mixéru dáme cizrnu i s nálevem, česnek, kmín, citrónovou šťávu a olej. Vše dohladka umixujeme. Pak přidáme tahini a směs opět promícháme. Pokud je třeba, dochutíme humus ještě solí (pozor, kupovaná sterilovaná cizrna má většinou slaný nálev).
Humus podáváme s chutným pečivem. Hodí se například i olivové tyčinky:
LIDL leták nyní nabízí :
• Olivové tyčinky – 1 kus / 8,90 Kč
• Cizrnu ve slaném nálevu – 540g / 19,90 Kč
• Olivový olej extra panenský – 750 ml / 119 Kč
• Chlebové tyčinky s olivovým olejem 200g / 24,90 Kč
Jak si udělat vlastní tahini?
Potřebujeme: 100g sezamu; 50ml olivového oleje; 1 lžíci soli
Vše dohladka umixujeme. Tahini uchováváme v uzavřené skleničce v lednici.