Vůně pražených ořechů a karamelu je vůní libou a zahřívající, a mnozí by možná dodali, co má tato vůně společného s Velikonocemi?
Ale, jak praví pranostika - březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem...
...a letošní první jarní den, včetně dnů následujících, jsou hlavně v režimu paní Zimy, tedy sněhu a mrazu. Sice prý máme v nejbližších dnech očekávat oteplení a opravdu teplé jarní počasí. Opravdu?
Ať již to bude tak, či onak, v minulém blogu (https://www.mujletak.cz/magazin/peceme-netradicne/) jsme se zaměřili na tradiční recepty s netradičními ingrediencemi. Dnes vám dáme tip na recepty, kde se nešetří vajíčky, cukrem, ořechy a ani máslem. Za akční ceny tyto suroviny nyní nabízejí leták Albert a leták BILLA.
V letáku Globus najdete, mimo jiné, i recept na plněná perníková vajíčka. Mimochodem, jako pečící formy vám poslouží polévkové lžíce. Přesný postup, včetně surovin najdete na dvoustraně 2-3. Následující strany 4-5 zase nabízejí recept na čokoládové koblížky.
Další velikonoční formy a vykrajovátka najdete také v letácích Kaufland a PENNY.
Pokud ovšem chcete provonět vaši domácnost vůní pražených ořechů a karamelu, vyzkoušejte náš tip na slavnostní dezert:
Ořechový dort
Na korpus si připravte: 8 bílků, 200g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100g polohrubé mouky, 250g mletých lískových (vlašských) ořechů, 2 lžíce citronové šťávy, špetku soli, plech na pečení (cca 40x40cm) + pečící papír a dortovou formu o průměru 20cm.
Na krém budete potřebovat: 8 žloutků, 150g cukru + 2 vanilkové cukry, 60g škrobové moučky, 500ml mléka, 300g másla, vanilkovou tresť.
Na posypání potřebujete: 200g třtinového cukru a 200g celých ořechů.
... celý postup přípravy dortu vám přineseme v našem dalším blogu.
Inspiraci na ořechový dort jsme čerpali z tohoto odkazu:https://youtu.be/7rBKujMo3E4, ale oproti původnímu návodu jsme zvýšili množství krému, protože nám chyběl na dokončení celého povrchu dortu.