Velikonoční bochánek z kvásku
Recept na kváskový bochánek bez použití droždí
Velikonoční mazanec ze špaldy a třtinového cukru
KVÁSKOVÝ BOCHÁNEK
Připravíme si:
200g másla; 225g mléka; 150g třtinového cukru; 310g špaldového (pšeničného) kvásku (recept na kvásek najdete zde: mujletak.cz/magazin); 650 – 700g hladké špaldy (pšenice); 4 žloutky; 100g rozinek; 100g loupaných mandlí; 4 polévkové lžíce rumu; lžička strouhané citronové kůry; špetka soli
Postup:
Cukr, žloutky, rum, citronovou kůru a mléko ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a kvásek; poté i rozinky a dvě třetiny mandlí. Mouku smícháme se solí a po částech ji zapracováváme do tekuté směsi. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, je dobře propracované a připraveno na kynutí.
Optimální doba kynutí je 3-4 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z každého dílu uděláme bochánek, který uprostřed nařízneme do křížku. Povrch bochánků dozdobíme zbylými mandlemi.
Bochánky přikryjeme plátnem a necháme je před pečením kynout na plechu alespoň ½ hodiny. Těsně před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Do trouby vložíme hrnek s vodou a troubu zahřejeme na 170°C. Bochánky při této teplotě pečeme cca 50 minut.
Pokud kváskový bochánek budeme péct v domácí pekárně, můžeme postupovat jako při pečení kváskového chleba – viz. odkaz mujletak.cz/magazin
Bochánek z kvásku a třtinového cukru je krásně vláčný a má karamelovou chuť!
Využijte akčních cen a vyzkoušejte nové ingredience:
• Leták Kaufland – třtinový cukr (sleva - 42%)
• PENNY Čtvrtečník leták – bio špalda se slevou
• Aktuální leták LIDL nabízí na straně 30 zajímavé akční ceny na oříšky, včetně mandlí