...ne každý recept na velikonočního beránka dopadne podle našich očekávání. Na youtube kanálu najdete mnoho videonávodů se zaručenými postupy. My jsme letos vyzkoušeli tento recept, na který si připravte:
5 vajec, 250g cukru krupice (může být i třtinový), 1 vanilkový cukr, 200ml oleje, 200ml mléka, 250g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 1 lžíci citronové kůry, 1 prášek do pečiva (nebo vinný kámen, který je bezfosfátový – viz odkaz), větší keramickou formu na beránka
Pracovní postup:
Beránkovou formu velmi dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou (zbylou mouku využijeme při pečení).
Všechna vejce ušleháme s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko s olejem a citronovou kůrou. Pudink a prášek do pečiva smícháme s moukou, kterou po částech zapracujeme do tekutiny. Vznikne nám řidší těsto, které hned přelijeme do spodního dílu formy a druhým dílem formu přiklopíme. Beránka pečeme 55 minut při 175°C. Po dopečení necháme beránka ještě 15 minut v zaklopené formě (piškot "dojde" a poté půjde lépe vyklopit).
...inspirací pro naše pečení byl Roman Paulus, dvorní kuchař společnosti LIDL.
Jinak leták LIDL nyní nabízí velikonoční pomlázku i pro dospělé; čokoládový a smetanový likér s irskou whiskey.
A v letáku PENNY jsme zase objevili velkou velikonoční nadílku, včetně lentilkové pomlázky.
...další velikonoční návody a inspirace jsme objevili i na těchto zajímavých odkazech: