Spirálky s olivami

Spirálky s olivami

sdílet:

Potřebujete:

150g hladké mouky a 150g polohrubé mouky nebo 300g chlebové mouky; 1 lžička cukru; 1 lžíci soli; 1 balení droždí; 100ml mléka; 100ml vody; 2 lžíce olivového oleje; 2 stroužky česneku; 1 vajíčko na potření; lněná semínka na posypání; 200g černých a zelených oliv; 16 špejlí 

Postup: 

Obě mouky smícháme dohromady společně s droždím. Do hnětací nádoby nalijeme vlažné mléko a vodu, olej, rozmačkaný česnek a sůl s cukrem. Vše promícháme a postupně přidáváme mouku. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, je dostatečně prohněteno a připraveno na kynutí. Těsto necháme kynout minimálně 1 hodinu.

V tomto čase si připravíme špejle s olivami. Mezi jednotlivými olivami necháváme přibližně 1,5 cm velké mezery. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 stejných kousků, ze kterých uděláme bochánky. Bochánky rozválíme na pruhy silné jako prst a dlouhé asi 20cm (těsto se velice dobře válí i bez mouky; nelepí se). Nyní jednou rukou držíme špejli a druhou rukou namotáváme proužek těsta ve volných místech mezi olivami.

Hotové spirálky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, kde je potřeme vajíčkem a posypeme lněným semínkem. Spirálky necháme ještě 15 minut vykynout, a poté je pečeme do zezlátnutí; cca 20 minut při 190°C. 

Aktuální Kaufland leták nyní nabízí akční cenu na olivy: 

- Olivy F.J.Kaiser – různé druhy ... 300g / 19,90 Kč (sleva –46%)
 

Inspiraci pro tento recept jsme našli zde: https://www.nejrecept.cz/recept/olivove-spiralky-z-cesnekoveho-testa-r3043

sdílet: