Na svatého Martina bývá bílá peřina

Na svatého Martina bývá bílá peřina

sdílet:

Martinův led bude vodou hned. Svatý Martin na ledě, Vánoce na blátě.

...a pokud přijede svatý Martin na koni šedém, což prý značí mlhu, čeká nás zima střídavá, tedy led, mráz, sněhová nadílka kombinovaná pravidelnými oblevami, tak praví pranostika. 

...naše dnešní nadílka je ve formě receptu na dva druhy rohlíčků, které prý též patří do tradičního svatomartinského hodování (viz https://www.mujletak.cz/magazin/svatecni-hodovani/): 

Svatomartinské rohlíčky (s mákem a povidly nebo jen slaná varianta): 

Pro tento recept si připravte:

500g hladké mouky, 1 žloutek, 80g změklého másla, 10g droždí, 200ml mléka (vody), sůl (kávová lžička), 3 lžíce cukru (pokud děláme sladkou variantu), 1 vejce na pomazání

Náplň pro sladkou variantu: sklenice povidel, maková nádivka

Posyp pro slanou variantu: hrubozrnná sůl, kmín a celý mák 

Pracovní postup:

Mouku prosijeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme všechno droždí, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Mísu přikryjeme plátnem a necháme vzejít kvásek (10 minut). Poté do mísy dáme všechny zbylé ingredience (pro sladkou variantu včetně cukru navíc). Těsto uhněteme a jakmile se začne odlepovat od stěn je hotovo. Těsto necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

Těsto rozdělíme na podložce na dva stejné díly, které zapracujeme do bochánku. Každý bochánek rozválíme na placku, kterou rozřízneme na 8 výsečí. Pokud děláme sladké rohlíčky, dáme ještě k širšímu okraji náplň (cca 1 lžičku povidel nebo makové nádivky). Rohlíčky stáčíme od širšího okraje směrem ke špičce (špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto trochu natáhnout. 
Stočený rohlíček můžeme nechat rovný nebo jej můžeme mírně zahnout, to záleží na tom, které legendě o svatomartinských rohlíčcích věříte 😉 (https://www.mujletak.cz/magazin/svatecni-hodovani/).

Hotové rohlíčky necháme pod utěrkou ještě 20 minut vykynout. Poté je pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vajíčkem nebo jen mlékem a slanou variantu rohlíčků ještě dozdobíme posypem (sůl, kmín, mák).

Rohlíčky pečeme při 180°C dozlatova.

TIP: pokud si chcete pečení urychlit, využijte nabídky hotových náplní na pečení: nabízí je leták TESCO, leták Globus, leták Albert a leták BILLA.

sdílet: