Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

sdílet:

Oslavte začátek prázdnin sladkým obědem. Děti to jistě ocení a dospělí si možná zavzpomínají na jedno z nejoblíbenějších jídel ze školních jídelen. Pokud ke sladkému uděláte nějakou sytou polévku, budou potěšeny obě strany...
Tip na sytou polévku přinese https://www.mujletak.cz/blog/ zítra. Nechali jsme se inspirovat nabídkou nového letáku Kaufland... 

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem 

Potřebujete:

Na těsto: 1kg hladké mouky; 250g másla; 3 lžíce cukru; 2 balíčky sušeného droždí; 500ml mléka; 1 vejce; špetku soli;

Na vanilkový krém: 2 vanilkové pudinky; 2l mléka; 5 sáčků s vanilkovým cukrem + třtinový cukr (dle potřeby); špetku mletého kardamonu; 1dcl sladkého bílého vína (není nutné); vanilkový lusk 

Postup:

Mouku smícháme s droždím. Polovinu másla rozpustíme a smícháme s mlékem. Přidáme vejce, cukr, sůl a mouku a vše dokonale prohněteme, až se těsto na buchtičky odlepuje od stěn mísy. Těsto necháme minimálně 1 hodinu v teple vykynout.

Na pekáčku rozpustíme zbylé máslo.

Vykynuté těsto rozdělíme na válu na 4 stejné bochánky a z každého bochánku nakrájíme  12 stejných dílků. Ty uválíme do kuličky, které sázíme na plech s máslem. Jednotlivé buchtičky, než je posadíme vedle sebe, pomažeme ze všech stran máslem, to proto, aby se po pečení dobře oddělovaly (proto máme v pekáčku rozpuštěné máslo, ve kterém je obalujeme). Před pečením necháme buchtičky ještě 15 minut vykynout. Pečeme je při 180°C - 40 minut. Ke konci pečení potřeme buchtičky máslem, aby zezlátly.

Čas pečení využijeme na přípravu vanilkového krému:

1,5 l mléka smícháme s cukrem, včetně kardamonu s vanilkou, a vše pomalu přivedeme k varu (pozor na připálení mléka ke dnu!). Zbylé mléko smícháme s pudinkem, a jakmile je mléko v hrnci vřelé, přilijeme i to pudinkové. Nyní krém povaříme ještě 2 minuty od bodu varu. Pokud chceme  přidat do vanilkového krému i víno, svaříme si zvlášť víno s cukrem, a poté obě tekutiny smícháme. 

Dobrou chuť!
 

sdílet: