Bramborový salát nakyselo

Bramborový salát nakyselo

sdílet:

...osvěžujcí salát do horkých letních dnů a oblíbená pochoutka u našich západních a jižních sousedů. Málokterá oslava se tam obejde bez tohoto tradičního bramborového pokrmu. Každá větší tankovací pumpa v Německu či Rakousku tento salát nabízí v rámci svého studeného bufetu. A každý farmář z této oblasti má vždy v nabídce i speciální sortu brambor pro tento druh salátu - tzv. Kartoffel speckig - na salát. 

Pokud si projdete naši letákovou nabídku, rané konzumní brambory naleznete v akční nabídce téměř pravidelně(leták Penny, leták Albert, leták Globus, leták Billa, leták Kaufland...)

Základ salátu tvoří samozřejmě brambory, ale i silný zeleninový vývar.

Připravte si:

1/2kg brambor na salát (velikost menší než vejce), 1 červenou cibuli, 2 kostičky zeleninového bujonu (my máme vyzkoušený Würzel - nabízí leták DM nebo leták Billa), 1 lžíci hořčice, 10 lžic jablečného octu, 3 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový), sůl, pepř, majoránku nebo hrst čerstvých zelených bylinek (libeček, cibulová nať, pažitka, tymián) 

Pracovní postup:

Brambory uvařte i ve slupce. Než se brambory uvaří, připravte si vývar. V 1 litru vody povařte 5 minut bujonové kostičky. Cibuli najemno nakrájejte a spařte ji v horkém vývaru. Hned přidejte i všechny ostatní ingredience. Vývar již nevařte, ale udržujte jej horký. Chuťový výsledek tohoto salátu spočívá v rychlosti zapracování horkých brambor do horkého vývaru.

Po uvaření teplé brambory hned oloupejte, naplátkujete (cca 0,5cm) a vložte do vývaru. Trik je v tom, že ještě teplé brambory do sebe lépe nasají připravený nálev.

Poté salát nechte přirozeně vychladnout a pak jej uložte do lednice. U tohoto salátu platí, že příprava den předem se vyplatí. Salát bude dostatečně studený a i ochucený!

sdílet: