BIOZELENINA V ALBERTU

BIOZELENINA V ALBERTU

sdílet:

V letáku Albert najedte hned na druhé straně nabídku zeleniny v biokvalitě: 

Bio řepa – 0,5kg/29,90 Kč
Bio mrkev  - 750g/29,90 Kč
Bio citrony – 500g/44,90 Kč

... proč této bio nabídky nabídky nevyužít?

Čerstvá šťáva z červené řepy, zředěná napůl se šťávou z mrkve, je lahůdka, které neodolají ani ti, kteří jinak chuť řepy nemusí. Pokud do šťávy odšťavníte i půl citronu, a to včetně kůry (což můžete, protože citrony v Albertu jsou bio), získáte nápoj obohacený i o vitamín C. Řepa dodá organismu spoustu železa a mrkev betakaroten... Jinými slovy "elixír mládí" máte nadosah. 

A nebo si zkuste uvařit ruský boršč, kde červená řepa "hraje hlavní roli": 

BORŠČ 

Potřebujete :

2 červené řepy; 2 mrkve; kousek celeru; 2 větší brambory; 1 cibuli; 2 stroužky česneku; 4 masitá rajčata; 1 balení kyselého zelí; 0,5kg vepřové plece (nebo 2 balení uzeného tofu – pokud zvolíte vegetariánskou variantu); olej; kousek másla; pepř a sůl; 1 kysanou smetanu nebo bílý jogurt na dochucení 

Postup:

Maso (nebo tofu) a všechnu zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Rozehřejeme olej s máslem, hned přidáme cibuli a maso. Poté všechnu kořenovou zeleninu. Směs chvíli restujeme bez podlévání. Jakmile se zelenina začne trochu přichytávat ke dnu, směs osolíme, opepříme a zalijeme cca 2-3 litry studené vody. Polévku nyní přivedeme k varu a vaříme 50 minut. Poté přidáme do hrnce tofu (pokud jsme nevařili boršč z masa) a rajčata se zelím. Polévku promícháme, dochutíme rozmačkaným česnekem a ještě ji 10 minut provaříme.

Boršč na talíři zjemníme kopečkem kysané smetany nebo bílého jogurtu. 

Dobrou chuť!
 

sdílet: