Bavorské vdolečky

sdílet:

Zaskočte si pro ně do Žabky! 

Leták Žabka je nyní nabízí v akční ceně.  Vakuově balené 2 vdolky bavorské (světlý a tmavý)/za 29,90 Kč. K zákusku patří i dobrá káva nebo čaj. Využijte nyní výhodné ceny u kávy Tchibo Family a Tchibo GOLD selection, u obou ušetříte 35% z běžné ceny. Čaje AHMED, různé druhy (černý, zelený s jasmínem,..) pořídíte s 24% slevou. Akční leták Žabka Vám tyto slevy garantuje až do 3. března.

K nám si zase můžete zaskočit pro recept na vdolečky. Mujletak.cz garantuje, že chutnají skvěle. 

Bavorské vdolečky

cca 20 ks

500 g hl. mouky; 50 g cukru; 250 ml mléka; 2 pol.lžíce rumu; 50 g másla; 1 vejce; špetka soli a citron. kůry; olej na smažení; 1 bal.suš.droždí

Zdobení: švestková nebo hrušková povidla; šlehačka; kysaná smetana (řecký jogurt) 

Mouku smícháme s droždím. Máslo rozehřejeme a poté do něj přilijeme mléko. V míse ušleháme vejce s cukrem, citronovou kůrou a rumem. Přidáme rozpuštěné máslo s mlékem a vše dobře promícháme. Nyní po částech přisypáváme mouku, kterou do tekutiny zapracujeme tak, až nám vznikne vláčné těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a při pokojové teplotě necháme těsto minimálně 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 části. Vždy zpracováváme pouze jednu část. Těsto rozválíme na placku (cca 1 cm vysokou). Z placky vykrajujeme hrnkem kolečka přibližně o průměru 7 cm. Do středu každého kolečka vytlačíme malý důlek (např. dnem menší skleničky). Vykrojená kolečka klademe na pomoučenou plochu a hned je přikryjeme plátnem, pod kterým budou kynout ještě 20 minut. Těsto si musí stále udržovat teplotu, aby nevychladlo a nesrazilo se.

V menším hrnku pomalu rozehřejeme 250 ml oleje. Z oleje se nesmí kouřit, to už se přepaluje. Teplotu vyzkoušíme kouskem těsta. Pokud se těsto začne hned smažit, můžeme do oleje začít vkládat vykynutá kolečka. Začínáme těmi, které jsme vykrajovali jako první. Vdolky smažíme přibližně 1 minutu z každé strany dozlatova a dbáme na to, aby měly při smažení dostatek prostoru a v oleji "plavaly". Proto olej podle potřeby doléváme, ale vždy musíme opět dosáhnout správné teploty na smažení.

Usmažené vdolečky klademe na savý papír. Po vychladnutí je potřeme povidly a dozdobíme kopečkem kysané smetany (jogurtu) a ušlehané šlehačky. 

Dobrou chuť!

sdílet: